NA METI KREMLJA

Hoće li Rusi zauzeti ključno ukrajinsko logističko čvorište? Od grada ih dijeli samo jedna prepreka

ruska vojska
Stringer/Reuters
01.09.2024.
u 20:40

Glavni problem ostaje nedostatak raspoložive ljudske snage i iskusnih jedinica za organiziranu obranu i obranu tih položaja, napominje ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight

Rusi su sve bliže Pokrovskom, ključnom ukrajinskom gradu i logističkom čvorištu zbog kojeg se bitke vode već mjesecima, a dokaz tome je i ruska zastava koja je osvanula kod rudarskog kompleksa u NovoHrodivki ranije ovog tjedna. To je ujedno i najdalja točka do koje su Rusi dospjeli, nakon što su prije samo šest mjeseci ušli u Avdiivku. 

Unatoč velikim naporima Ukrajinaca, Kijev je ostao na jednom glavnom rovu koji dijeli Ruse i Pokrovsk. Osim toga, nije ni sigurno imaju li Ukrajinci dovoljno vojnika koji su raspoređeni kako bi popunili taj rov, što znači da je to područje trenutno u velikim problemima, prenosi Forbes

- Ukrajinske trupe u smjeru Pokrovska bile su više puta prisiljene povući se, jer nisu imale dovoljno snaga i resursa za organiziranu obranu. Glavni problem ostaje nedostatak raspoložive ljudske snage i iskusnih jedinica za organiziranu obranu i obranu tih položaja - napominje ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. ''Bez obzira koliko dobro izgrađene ili brojne bile obrambene pozicije, ako su popunjene samo s 10 do 20 posto potrebnog kapaciteta, nije iznenađujuće da ih ruske snage mogu tako brzo svladati''. 

 

Tu je, naravno, i Kursk. Naime, Ukrajinci ovog kolovoza odlučili su ne pojačavati istočni front, već svoje snage usmjeriti prema ruskim regijama i pokrenuti iznenadnu protuofenzivu. Dok su prije šest mjeseci ukrajinski vojnici kod Pokrovska krenuli u bitku sa svih 31 tenkom M-1 Abrams koji su pristigli iz SAD-a, sada je ta brojka čak upola manja. 

Može se pretpostaviti da će neprijatelj stići do grada do sredine rujna, tvrdi ukrajinski Centar za obrambene strategije, ''ali neće ga moći zauzeti''. ''Otvoreni teren, koji je nepovoljan za ofenzivu, i potencijalni protunapadi iz područja Selydove na jugu i Kostjantinivke na sjeveru usporit će njihov napredak'', kažu.

Međutim, niti Ukrajinci mogu izvesti protunapade, smatra medij, jer nema čime. U vojnoj strategiji postoji pravilo da bi napadač morao u napadu imati prednost u ljudstvu, što Kijev na tom području nema. Između Rusa i Pokrovska trenutno je, prema izvješćima, najviše 12.000 vojnika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?