izveli precizne napade protiv terorističkih organizacija

Izrael morao reagirati - teroristi ubijaju žitelje Izraela te narušavaju sigurnost regije

Izraelske snage pronašle su različite vrste oružja, eksploziva i opreme u kućama
Foto: MFA
1/5
03.07.2023.
u 17:04

Terorističke organizacije uzrokuju neselektivna razaranja i štetu (prema izraelskim civilima, palestinskom stanovništvu i prema PA)

S obzirom na činjenicu da su tijekom prošle godine 52 Izraelca ubijena, a da je samo od početka ove godine izvedeno 290 terorističkih napada na Izraelce koje su izveli palestinci - od kojih su mnogi izvedeni iz, ili unutar, područja Jenina, Izrael je morao reagirati na način da je izveo precizne napade protiv terorističkih organizacija.

Kako se doznaje iz informacija, terorističke organizacije koriste izbjeglički kamp u Jeninu za promicanje vojnih aktivnosti unutar gusto naseljenog područja. Izrael pak djeluje na precizan način protiv terorističkih elemenata koji narušavaju stabilnost i sigurnost regije, a istovremeno slabe palestinske vlasti. Izraelske vlasti su jasno poručile kako neće tolerirati nikakav teroristički čin protiv svojih građana i odlučno će djelovati kako bi uklonio te prijetnje, cijelo vrijeme poduzimajući napore za održavanje normalnih civilnih aktivnosti i smanjenje štete neborcima.

U objašnjenju razloga za reakciju podsjetili su na veliki broj napada koji je rezultirao smrću brojnih Izraelaca. Upozorili su pritom i kako je izbjeglički kamp u Jeninu postao leglo terorizma i ključna lokacija za planiranje neprijateljskih aktivnosti protiv izraelskih civila i snaga. Pritom su ukazali i na tri elementa: Terorističke organizacije ugrađuju se u srce prenapučenog civilnog stanovništva. terorističke organizacije iskorištavaju sigurnosni vakuum koji je stvorio nedostatak volje i sposobnosti PA da djeluje u području Jenina, a pritom terorističke organizacije djeluju na način da štete i palestinskim civilima u kampu i njegovoj okolici.

Podsjećamo, Izrael je dugo vremena izbjegavao provođenje ozbiljnijih aktivnosti. Međutim, u nedostatku još jednog čimbenika koji bi se mogao pobrinuti za trenutnu stvarnost i zbog pretvaranja kampa Jenin u sigurno utočište terorista i ključno mjesto planiranja neprijateljskih aktivnosti, IDF je počeo djelovati.  U napadima terorističkih organizacija stradavaju svi žitelji, neovisno od nacije-naime, terorističke organizacije uzrokuju neselektivna razaranja i štetu (prema izraelskim civilima, palestinskom stanovništvu i prema PA).

Izrael je, podsjeća se, promovirao popustljivu građansku politiku u ovom području, koja se sastoji od nekoliko civilnih i gospodarskih koraka usmjerenih na poboljšanje egzistencije palestinskog stanovništva i lokalnog gospodarstva.  U pojašnjenju akcije, pojašnjeno je i kao Izrael djeluje na precizan način kako bi zaštitio i obranio svoje građane, suzbio terorizam i obnovio upravljanje PA. Najavili su i kako će Izrael će djelovati prema potrebi dok ne postigne svoje ciljeve, kako bi uklonio prijetnju, uz naglasak kako interes

Izraela nije eskalacija ili širenje sukoba, ali je spreman za svaki scenarij; Izrael želi obnoviti sigurnost i stabilnost

Izrael također želi vidjeti odlučno i učinkovito djelovanje Palestinske uprave protiv terorizma. Istodobno, u kontekstu značajnih aktivnosti, Izrael vidi jačanje sigurnosnog aparata vlasti i jačanje njihovih sposobnosti kao sredstvo za smanjenje sukoba.

Izraelske snage pronašle su različite vrste oružja, eksploziva i opreme u kućama
1/5

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?