Osmero ubijenih, 2750 ranjenih

Kako je došlo do velike sabotaže u Libanonu: 'Stavili su vojni eksploziv u pagere...'

Libanon
MOHAMED AZAKIR/REUTERS
17.09.2024.
u 20:07

Stručnjak je pojasnio da je mogla postojati mogućnost da je Izrael na daljinu pristupio uređajima, izazivajući njihovo pregrijavanje i paljenje

Osam ljudi je ubijeno, a gotovo 2750 ranjeno - od kojih 200 kritično - u nizu istodobnih detonacija pagera diljem Libanona, rekao je u utorak ministar zdravstva Firass Abiad. Žrtve eksplozija su uglavnom članovi proiranskog Hezbollaha. Ta militantna skupina je u priopćenju za detonacije okrivila Izrael te navela da će on biti "pravedno kažnjen".

A kako su pageri uopće mogli eksplodirati? Prema riječima J. Andresa Gannona, profesora na Sveučilištu Vanderbilt i stručnjaka za vojno naoružanje, brzina eksplozija sugerira da se pagerima moglo manipulirati tijekom sastavljanja ili u fazi proizvodnog lanca. Pojasnio je za Sky News i da bi mogla postojati mogućnost da je Izrael na daljinu pristupio uređajima, izazivajući njihovo pregrijavanje i paljenje. Međutim, dodaje da "baterija pagera vjerojatno ne može pregrijati dovoljno brzo da bi uzrokovala ovakvu vrstu štete".

"Ako su eksplozije nastupile gotovo istovremeno, vjerojatnije je da je korišteno udaljeno detoniranje postavljenog eksplozivnog uređaja." Suprotno tome, pojašnjava Gannon, "ako su eksplozije bile raspoređene u dužim intervalima, to bi moglo ukazivati na drugačiji oblik udaljenog elektroničkog napada." 

Ovaj napad mogao je biti planiran mjesecima ili godinama, smatra profesor. Također je napomenuo da je ovo napad koji će vjerojatno zaustaviti Hezbollah u korištenju pagera, ali taktika se vjerojatno ne može ponovno koristiti. "Mislim da je postojala neka hitna situacija koja ih je natjerala da pomisle kako moraju koristiti svoj 'trik' upravo sada, ili da je cilj bio ometati komunikaciju i prisiliti Hezbollah na ponovno planiranje", zaključio je.

BBC piše da je masivna sabotaža velikog broja libanonskih pagera zahtijevala i pravovremene obavještajne podatke i tehničke sposobnosti. Od početka sukoba u Gazi prošle godine Hezbollah je upozorio svoje članove da ne koriste mobilne telefone zbog straha da bi ih mogli manipulirati izraelski obavještajni agenti. Umjesto toga, Hezbollah je koristio pagere za komunikaciju, pri čemu je nedavno dostavljena nova serija.

Netko, za koga Hezbollah vjeruje da je Izrael, uspio je tajno ući u lanac opskrbe pagera. Bivši britanski vojni stručnjak za municiju, koji je želio ostati anoniman, rekao je BBC-ju da su ti pageri vjerojatno bili napunjeni s 10 do 20 grama vojnog eksploziva, skrivenog unutar lažnog elektroničkog dijela.

Prema stručnjaku, eksploziv bi bio aktiviran signalom, odnosno alfanumeričkom tekstualnom porukom. Kada bi se uređaj aktivirao, sljedeći korisnik bi izazvao eksploziju. Iako je manje od 1 % eksplodiranih pagera do sada je bilo smrtonosno, s obzirom na stotine ozbiljno ozlijeđenih, ovo je velik psihološki udarac za Hezbollah.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?