POVLAČI SE S TRŽIŠTA

Kancerogeni metal pronađen u popularnom prehrambenom proizvod

trgovina, kupovina
Goran Kovacic/PIXSELL
10.09.2024.
u 21:55

Zbog otkrivene prisutnosti kancerogenog teškog metala, prehrambeni proizvod je povučen iz prodaje. Europski sustav za sigurnost hrane izvještava da su pronađeni kadmij u zamrznutim lignjama, što predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje. Kadmij u patagonijskim lignjama otkriven je službenom kontrolom tržišta u Sloveniji, gdje su se te lignje prodavale u jednoj od ribarnica. Koncentracija kadmija iznosila je 2 mg/kg, što je dvostruko više od dozvoljene granice.

Distributer u Sloveniji bila je tvrtka Ribago d.o.o., otkriva slovenska uprava za hranu i veterinarstvo. Međutim, iste lignje su također distribuirane i u Hrvatskoj, prenosi portal Danica. Podrijetlo proizvoda nije poznato, kažu iz slovenskog inspektorata, no europski sustav navodi da su lignje stigle u Sloveniju i Hrvatsku preko Španjolske.

Nije poznato jesu li hrvatski inspektori poduzeli potrebne mjere, niti što je bilo s spornim patagonijskim zamrznutim lignjama koje su bile u prodaji u Hrvatskoj. Kadmij je teški metal izuzetno toksičan i kancerogen, posebno utječe na pluća, srce, jetru i kostano tkivo. Taloži se u organizmu i teško se izlučuje.

 

U svakodnevnom životu, pušači su najizloženiji kadmiju; jedna cigareta sadrži oko 2 mikrograma kadmija, a između 2 i 10 posto tog kadmija prenosi se u duhanski dim, piše portal Danica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?