Kinezi pokušali zataškati da im je kod Wuhana potonula nuklearna podmornica

podmornica
Pixabay
26.09.2024.
u 21:30

Najnovija kineska podmornica na nuklearni pogon potonula je na proljeće, a taj je incident Kina pokušala zataškati.

Incident, koji su Kinezi pokušali zataškati, ekskluzivno je razotkrio američki Wall Street Journal (WSJ), a dogodio se u brodogradilištu Wuchang blizu Wuhana krajem svibnja ili početkom lipnja. Kinezi o svemu i dalje šute, a SAD ne zna je li podmornica nosila nuklearno gorivo u trenutku kada je potonula, iako stručnjaci misle da je to vjerojatno, ali smatraju da je rizik od zagađenja radijacijom nizak jer podmornica nije izašla na more i njezini reaktori vjerojatno nisu radili punom snagom. Ne zna se ni je li bilo žrtava, s obzirom na to da Kinezi i dalje ne daju nikakve informacije o incidentu.

Nakon potonuća, velike ploveće dizalice stigle su početkom lipnja kako bi spasile podmornicu iz riječnog korita, prema satelitskim fotografijama mjesta. Iako je podmornica spašena, vjerojatno će proći mnogo mjeseci prije nego što može isploviti, s obzirom na to da je puna vode, pa se mora očistiti sva elektronika, a neki dijelovi i zamijeniti, prenosi Tportal.hr.

Podmornica klase Zhou, koja je potonula, prva je iz nove klase kineskih podmornica na nuklearni pogon i ima karakterističnu krmu u obliku slova X, koja je dizajnirana da plovilo učini lakšim za manevriranje, piše WSJ. Peking je krajem 2022. imao 48 podmornica na dizelski pogon i šest podmornica na nuklearni pogon, prema izvješću Pentagona objavljenom prošle godine o vojnoj moći Kine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije