Konačni test javnog mnijenja

Lokalni izbori u Velikoj Britaniji

02.05.2024.
u 08:18

Birači u Velikoj Britaniji izlaze u četvrtak na biračka mjesta u nizu lokalnih izbora koji se smatraju konačnim testom javnog mnijenja prije parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Prognoze pokazuju da bi vladajući konzervativci mogli izgubiti do polovice vijećničkih mjesta koje brane, a c kaže da stranka očekuje "značajne gubitke".

Za većinu mjesta za reizbor zadnji put se natjecalo 2021., na vrhuncu popularnosti Borisa Johnsona kada je uvedeno cjepivo protiv covida-19.

Također se održava ukupno 11 izbora za gradonačelnike, uključujući i za mjesto gradonačelnika Londona između favorita, sadašnjeg gradonačelnika laburista Sadiqa Khana i konzervativne izazivačice Susan Hall.

Prognoze su dosljedno stavljale Khana ispred Hall, a u anketi koju je u srijedu objavio Savanta, Khan je u prednosti od 10 postotnih bodova nakon što se njegovo vodstvo smanjilo tijekom kampanje.

Obje glavne stranke nastojale su zadovoljiti očekivanja prije dana izbora, a Hunt inzistira na tome da vlade mogu biti "kažnjene" na lokalnim izborima.

Rekao je za Sky News' Politics Hub: "Tony Blair je izgubio puno vijećnika. I David Cameron je izgubio stotine vijećnika u utrci do općih izbora 2015. Dakle, očekujemo značajne gubitke. To se često događa na lokalnim izborima", dodao je.

"Ali ono što mi kažemo ljudima jest - gledajte, ovo je možda trenutak kada želite izraziti svoje mišljenje o nacionalnoj slici, ali zapravo vaš će glas odlučiti o lokalnim službama o kojima ovisite", rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?