pozvali SAD da poveća poreze

MMF: Unatoč snažnom rastu gospodarstva, SAD se treba uhvatiti u koštac s javnim dugom

MMF
28.06.2024.
u 09:34

MMF je blago naniže revidirao prognozu rasta američkog BDP-a u ovoj godini - na 2,6 posto, u odnosu na ranijih 2,7 posto, dok za iduću godinu i dalje predviđa usporavanje rasta na 1,9 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je SAD da poveća poreze kako bi obuzdao rastuću razinu deficita i javnog duga, no istovremenp pozdravljajući "snažan i dinamičan" rast najvećeg svjetskog gospodarstva i napredak u ublažavanju inflacije.

Kako je istaknuto u izjavi Misije MMF-a u okviru redovitih konzultacija sa zemljama članicama, visoki deficit i dug "stvaraju rastući rizik za američko i globalno gospodarstvo, potencijalno doprinoseći višim troškovima zaduživanja i rastućem riziku za glatko refinanciranje dospjelih obveza".

MMF je blago naniže revidirao prognozu rasta američkog BDP-a u ovoj godini - na 2,6 posto, u odnosu na ranijih 2,7 posto, dok za iduću godinu i dalje predviđa usporavanje rasta na 1,9 posto.

"Američko gospodarstvo pokazalo se robusnim, dinamičnim i prilagodljivim promjenjivim globalnim uvjetima. Gospodarska aktivnost i zapošljavanje kreću se na očekivanim razinama (...) a proces usporavanja inflacije bio je znatno bezbolniji no što su se mnogi pribojavali", naveli su iz MMF-a.

MMF očekuje da će se inflacija vratiti na ciljanu razinu od oko dva posto do sredine 2025.

No, MMF je upozorio Washington na rastući deficit koji bi, ako se nastavi, doveo omjer duga u BDP-u na zabrinjavajuću razinu od 140 posto do kraja desetljeća.

Fond je tako drugu godinu zaredom SAD-u preporučio progresivno povećavanje stope poreza na dohodak, ne samo za najbogatije Amerikance nego i za kućanstva koja zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje, što je prag koji je američki predsjednik Joe Biden obećao da neće prijeći u svojim obećanjima u predizbornoj kampanji.

Između ostalog, MMF savjetuje i reformu programa pomoći i potpora, što su također rezovi za koje su Biden i njegov republikanski suparnik Donald Trump obećali da ih neće provoditi.

 

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije