BIJELI TRAG

Na nebu iznad Hrvatske snimljena neobična pojava, evo o čemu je riječ

Čitatelj
14.06.2023.
u 07:13

Bijeli trag nije rezultat pada meteora, kako su mnogi vjerovali, nego je riječ o komunikacijskim satelitima Starlink Elona Muska

Na nebu iznad Hrvatske pojedini su građani sinoć primijetili neobičnu pojavu. Mnogima nije bilo jasno što predstavlja bijeli trag, no neki su imali svoje teorije. Čitatelj s Lastova, primjerice, pomislio je da je riječ o padu meteora. "Meteor se raspao ili nešto slično. Putovalo je po nebu oko jedne minute i onda nestalo", kazao nam je.

Ipak, bijeli trag nije rezultat pada meteora, nego je riječ o komunikacijskim satelitima Starlink Elona Muska. Astronom Ante Radonić otkrio je za Zadarski.hr detalje.

"Večeras će s pojedinih mjesta biti vidljiva 54 satelita Starlink. Dolaze iz pravca zapada, idu iznad juga pa prema jugoistoku", kazao je sinoć. 

Naime, prema ranijim informacijama Hrvatskog astronomskog saveza, kada se StarLink sateliti puste iz rakete, idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok ne stignu svaki u svoju orbitu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije