NEW YORK

Nakon izraelskog napada na Libanon Francuska traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

24.09.2024.
u 07:45

Francuska je zatražila da Vijeće sigurnosti UN-a održi hitan sastanak nakon što je Izrael pokrenuo najsnažniji val zračnih napada na iransku miliciju Hezbolah u Libanonu u posljednjih nekoliko desetljeća u kojemu su smrtno stradale stotine ljudi, među kojima i djeca.

"Nakon današnjih napada na Libanon, koji su odnijeli stotine žrtava, ovaj sam tjedan pozvao na sazivanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a", napisao je u utorak novi francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noël Barrot na platformi društvenih medija X.

I dok se rat u Gazi bliži svojoj prvoj godišnjici čini se da je u ponedjeljak započela eskalacija bliskoistočnog sukoba od koje se dugo strahovalo. Libanonske su vlasti izvijestile o najmanje 492 mrtvih, među kojima je 35 djece i još 1645 ranjenih u izraelskim napadima.

Izrael je izvijestio da je na mete u Libanonu izveo više od 1300 napada, jedan od njih i na glavni grad Bejrut. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu napade je nazvao preventivnima te je kazao da im je cilj eliminirati Hezbolahovo naoružanje.

Spor koji tinja između Izraela i Hezbolaha, čvrstog podupiratelja palestinske militantne skupine Hamas, ponovno je intenziviran prošli tjedan nakon detonacija tisuća komunikacijskih uređaja u Libanonu, pri čemu je smrtno stradalo više od 50 ljudi i prije izraelskog napada na vodstvo Hezbolaha nedaleko od Bejruta.

No napadi izvedeni u ponedjeljak ovaj put predstavljaju golemu eskalaciju i najtežu epizodu sukoba u Libanonu od rata 2006.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije