RADI NEDAVNE SUDSKE PRESUDE

Neobična zabrana u Njemačkoj: Evo zašto vam stanodavac može zabraniti tuširanje stojeći

tuširanje
Shutterstock
27.08.2024.
u 07:38

Ovo može predstavljati neugodnu situaciju za mnoge najmoprimce, jer bi većina željela sama odlučivati o načinu tuširanja

Njemačkoj, tuširanje u stojećem položaju u određenim uvjetima može biti zabranjeno. Naime, stanodavci imaju pravo ograničiti najmoprimcima ovu praksu,a moguće je da to proizlazi iz nedavne sudske presude. Kršenje ovog pravila bi neke moglo skupo koštati, piše Fenix magazin.

Sva pravila i ograničenja za najmoprimce određena su i regulirana ugovorom o najmu, međutim većina ljudi ne želi biti ograničena u svom životnom prostoru, posebno ako se radi o osobnoj njezi.

Prema nedavnoj sudskoj presudi, najmodavci u Njemačkoj mogu u ugovoru odlučiti kako će se stanari tuširati. Ako ove okolnosti postoje, najmodavac tako može općenito zabraniti tuširanje stojeći ukoliko tuširanje traje duže od pola sata. Pozadina ove neobične presude je da je stanar primijetio plijesan u kupaonici i problem objasnio stanodavcu kako bi potencijalno snizili stanarinu ili barem zajednički riješio problem, no ni u snu nije očekivao ovakav obrat situacije.

Naime, regionalni sud u Kölnu utvrdio je da je najmoprimac sam odgovoran za plijesan jer se tuširao stojeći pa je tako poprskao zid na kojemu je onda nastala plijesan. Stanodavac nije morao sniziti najamninu ali je zato odlučio dodati u ugovor o najmu kako se najmoprimac ne smije stojeći tuširati duže od 30 minuta. No, stanari se mogu stojeći tuširati i duže ako  su kupaonske pločice dovoljno visoke. Ako pločica završavaju do pola zida, savjetuje se oprez.

Ako voda često prska po zidovima tijekom tuširanja, može doći do stvaranja plijesni. Ukoliko se utvrdi da je plijesan nastala zbog nepažnje najmoprimca, on će biti odgovoran za troškove njenog uklanjanja. Stanodavci su obavezni platiti odštetu samo ako stanari koriste stan na ispravan način. Ovo može predstavljati neugodnu situaciju za mnoge najmoprimce, jer bi većina željela sama odlučivati o načinu tuširanja. Njemački mediji navode kako je poželjno da, u slučaju nesuglasica, stanodavci i stanari pronađu zajedničko rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije