LOŠA PRAKSA

Nova pošast u hrvatskim školama, stručnjaci zbog ponašanja učenika krive roditelje: 'Ne shvaćamo zašto to rade'

škola, učenici
Dusko Jaramaz/PIXSELL
13.09.2024.
u 07:22

Prosječno je svaki osnovnoškolac lani izostao 77 sati s nastave, a srednjoškolac 115 sati. Izostajali su naveliko i prvašići, gotovo dva milijuna sati, od toga neopravdano više od 20 tisuća

Objavljeni su podaci o izostancima učenika s nastave i uspjehu prošle školske godine u Hrvatskoj. Izostanaka je bilo kao nikada do sada, više od 40 milijuna sati. U odnosu na godinu prije, to je milijun izostanaka više, a čak 10 milijuna više nego prije 10 godina. Prosječno je svaki osnovnoškolac lani izostao 77 sati s nastave, a srednjoškolac 115 sati. Izostajali su naveliko i prvašići, gotovo dva milijuna sati, od toga neopravdano više od 20 tisuća.

I maturanti su kalkulirali kada ići na nastavu, jer su imali više od tri i pol milijuna izostanaka. Mnogi i ne skrivaju razloge. "Markirao sam jer sam kasnio u školu, a ovo ostalo vezano je uz sport ili preglede", rekao je Jurica za HRT. "Izostaje se zbog bolesti, nedolaska, ali i lijenosti", priznala je Marta, prenosi HRT.

"Ono što smo primijetili da je sve veći broj izostanaka koje opravdavaju roditelji", pojasnio je pedagog Zvonimir Radić. "Roditelji mogu opravdati do tri dana, a često se zna dogoditi da roditelji opravdaju tri dana uzastopce pa učenik dođe dan, dva pa opet izostane tri dana", dodao je Radić. "Dijete je opravdano, pa roditelje tražimo da dostave medicinsku dokumentaciju školskog liječnika i onda roditelji vrlo brzo shvate da to ne smiju koristiti", objasnila je pedagoginja Marina Soršak.

Specijalisti za školsku i adolescentnu medicinu ne mogu shvatiti zašto roditelji pružaju svojoj djeci podršku koju ne bi smjeli. "Najčešći razlozi koje roditelji pišu da je glavobolja, boli trbuh, povišena temperatura, a zna se dogoditi da su bili kod djeda i bake, vratili se kasno, a roditelji svašta napišu", dodao je Denis Zvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića u Zagrebu, za HRT.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije