čuda prirode

Od čovjekolikih majmuna do kukaca – ovo su najpametnije životinjske vrste na planetu!

Shutterstock
28.06.2024.
u 09:35

Životinjski svijet prepun je genijalaca. Neke životinje sposobne su obavljati aktivnosti za koje se vjerovalo da su svojstvene samo ljudima te u mnogočemu nadmašuju svoje bliske srodnike. Iako je nemoguće napraviti životinjsku rang ljestvicu životinja koja bi dala odgovor na pitanje koja je vrsta najpametnija, znanstvenici su ipak uspjeli sastaviti popis životinja koje konkuriraju za tu titulu, piše BBC Science Focus.

Pas: Koliko puta vam se dogodilo da vas izmanipulira vlastiti pas? Riječ je o vrlo inteligentnoj životinjskoj vrsti koja, prema posljednjim istraživanjima, ima dvostruko više neurona od mačaka. Pas razumije svoju okolinu, a većinu je lako trenirati i naučiti trikove.

Afrička zelena papiga: Ova egzotična ptica najbolji je govornik u životinjskom svijetu, a znanstvenici tvrde kako, ne samo da oponaša, već i razumije ljudski govor. Može izvršavati zadatke, a kognitivne sposobnosti su joj na razini djeteta od pet godina.

Bumbar: Pčele, čijoj porodici pripada i bumbar, smatraju se najpametnijim kukcima na svijetu. Odlično su organizirane, mogu rješavati zagonetne i imaju izvanredne navigacijske sposobnosti. Predmete u mraku identificiraju dodirom te imaju vrlo istančana čula.

Vrana i gavran: Ove ptice imaju malen, ali zapanjujući mozak. Vrane odlično pamte, pa im se nemojte zamjeriti jer bi vam se kad-tad mogle osvetiti. Gavranovi također planiraju svoje ponašanje, a znanstvenici kažu da im je s četiri mjeseca inteligencija na razini čimpanze.

Delfin: Ove pametne životinje jako brzo uče, znaju rješavati probleme te oponašati ljudsko ponašanje. Znanstvenici su dokazali kako se delfini redovito igraju iz zabave, pri čemu kao igračke koriste školjke. Ispuštaju jedinstvene zvukove kako bi međusobno komunicirali.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije