DETALJI NAPADA

Otkriveno tko je proizveo smrtonosne dojavljivače: Zamka za Hezbollah je krenula već iz tvornice

18.09.2024.
u 12:11

Dojavljači su primili poruku u 15:30 sati po libanonskom vremenu koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbollaha. Uređaji su bili programirani da pište nekoliko sekundi prije eksplozije, te je potom došlo do detonacije, navode dužnosnici

Američki dužnosnici smatraju kako je upravo Izrael bio taj koji je izveo operaciju protiv Hezbollaha tako što su sakrili eksplozivni materijal unutar nove serije tajvanskih dojavljača uvezenih u Libanon, koji su potom bili aktivirani u utorak, piše New York Times. Prema posljednjim informacijama, u toj operaciji poginulo je 11 osoba, a ozlijeđeno je više od 2700.

Smatra se kako su dojavljači koje je Hezbollah naručio od tvrtke Gold Apollo iz Tajvana bili su izmijenjeni prije nego što su uopće stigli u Libanon, prema nekim dužnosnicima. Većinom je riječ o modelima AR924 te tvrtke, premda su u pošiljci bila uključena i tri druga modela Gold Apollo. Eksplozivni materijal težine od 28 do 57 grama je bio stavljen kraj baterije svakog uređaja, te su isto tako im ugradili prekidač koji se mogao aktivirati kako bi eksploziv detonirati, otkrivaju dužnosnici.

Dojavljači su primili poruku u 15:30 sati po libanonskom vremenu koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbollaha. Uređaji su bili programirani da pište nekoliko sekundi prije eksplozije, te je potom došlo do detonacije, navode dužnosnici koji su za NYT pričali pod uvjetom anomnosti zbog osjetljive prirode operacije Hezbollah je optužio Izrael za organiziranje napada, a Izrael nije komentirao napad niti je izjavio da stoji iza njega.

Nezavisni stručnjaci za kibernetičku sigurnost koji su proučavali snimke napada rekli su da je jasno da su jačina i brzina eksplozija uzrokovane vrstom eksplozivnog materijala. "Ovi dojavljači su vjerojatno na neki način modificirani kako bi izazvali ovakve vrste eksplozija — veličina i jačina eksplozije ukazuju na to da nije bila u pitanju samo baterija," rekao je stručnjak za istraživanje u softverskoj tvrtki WithSecure i savjetnik za kibernetički kriminal pri Europolu Mikko Hypponen.

Keren Elazari, izraelska analitičarka za kibernetičku sigurnost i istraživačica na Sveučilištu Tel Aviv, izjavila je da su napadi ciljali Hezbollah tamo gdje su bili najranjiviji. Naime, vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah strogo je ograničio upotrebu mobitela, smatrajući kako su sve ranjiviji na izraelski nadzor.  "Ovaj napad ih je pogodio u njihovu Ahilovu petu jer su eliminirali središnji način komunikacije," smatra Elazari i dodaje: "Vidjeli smo da su ovakve vrste uređaja, pageri, već bili ciljani, ali ne u napadu ovako sofisticiranom."

Hezbollah je naručio više od 3.000 dojavljač od tvrtke Gold Apollo na Tajvanu, koje su potom distribuirali svojim članovima diljem Libanona. Neki su stigli i do saveznika Hezbollaha u Iranu i Siriji. Izraelski napad je pogodio pagere koji su bili uključeni i primali poruke. U ovom trenutku nije poznato kad su točno pageri naručeni i kada su stigli u Libanon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?