Ekonomska kriza

Ovo nitko nije očekivao: Od rujna smanjenje plaća za stotine radnika poznate tvrtke u Njemačkoj

euri, plaća, novac
Faire Mobilität, ilustracija
24.08.2024.
u 11:27

Ekonomska kriza u Njemačkoj ne ostavlja nikog ravnodušnim. Mnogi kupci se suzdržavaju od narudžbi. To sada ima posljedice i na radnike.

Zbog ekonomske krize, neki od radnika u tvrtki Trumpf u Baden-Württembergu moraju se pripremiti za smanjenje plaća, pišu njemački mediji.

Od rujna će se primjenjivati kolektivni ugovor za 2.750 od 6.400 zaposlenih u matičnoj tvrtki, koji predviđa smanjenje radnog vremena od deset posto, najavio je glasnogovornik tvrtke. Neka područja kao što je terenska služba izuzeta su od rezova.

Zauzvrat će radna snaga dobiti jamstvo zaposlenja do kraja 2025. O tome su se dogovorili poslodavac i radničko vijeće. Rezovi su dio programa štednje kojim srednje velika tvrtka iz Ditzingena kraj Stuttgarta reagira na slabljenje gospodarstva. Odgađaju se, primjerice, i građevinski projekti i smanjuju putni troškovi, piše Fenix-magazin.

Temelj za rezove je kolektivni ugovor o sigurnosti zaposlenja koji vrijedi u metalno-prerađivačkoj industriji. Njegov je cilj “izbjeći obvezna otpuštanja u slučaju problema s privremenim zapošljavanjem”.

Mnogi će osjetiti štednju na svojoj koži

Počevši od rujna, nešto više od 500 zaposlenika zapravo će biti pogođeno skraćenjem radnog vremena. To je zato što, prema riječima glasnogovornika, tvrtka koristi druge instrumente kako bi odgovorila na nedovoljnu iskorištenost u proizvodnji.

To uključuje, između ostalog, račun na koji je knjižen dio prekovremenog rada iz boljih ekonomskih vremena. Radnici ih sada moraju smanjiti. Tek tada mjera stupa na snagu.

Broj radnika na koje će utjecati mjere štednje će stoga postupno rasti sljedećih mjeseci. Očekuje se da će do kraja godine biti pogođeno do 44 posto od 2.750 radnika, a do lipnja 2025. do 69 posto. Ovo je za “Stuttgarter Zeitung” i “Stuttgarter Nachrichten” potvrdio direktor ljudskih resursa Oliver Maassen.

Prema njegovim riječima, tvrtka trenutno očekuje da će se situacija s narudžbama ponovno poboljšati u travnju, svibnju i lipnju 2025. godine. Tada bi mjere mogle prestati.

Trump s gubitkom u prodaji i narudžbama

Trumpf proizvodi alate i strojeve, a također je stručnjak za lasere. Opskrbljuje, između ostalog, industrijskim tvrtkama u sektoru poluvodiča. Srednje velika tvrtka trenutno se bori sa slabim gospodarstvom, pišu njemački mediji. Prema riječima šefa Nicole Leibinger-Kammüllera, brojni su se kupci nedavno suzdržali od novih ulaganja.

U financijskoj godini koja je završila krajem lipnja pristigle su narudžbe pale za 10 posto na 4,6 milijardi eura. P

rodaja je pala za oko 4 posto na 5,2 milijarde eura. Informacije o dobiti očekuju se na jesen, napominju njemački mediji. Ukupno je Trumpf krajem lipnja zapošljavao 18.550 ljudi, uključujući 9.100 u Njemačkoj. Tvrtka želi izbjeći otpuštanje radnih mjesta.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije