POJAČANE SIGURNOSNE MJERE

Pentagon upozorio američke vojnike diljem Europe: 'Povećana pripravnost zbog terorizma'

Američka vojska
BRYAN WOOLSTON/REUTERS/PIXSELL
01.07.2024.
u 17:24

Američka vojska je očito povećala pripravnost zbog terorističke prijetnje u nekoliko europskih baza. Mediji su izvijestili da bi mogla biti ugrožena sigurnost američkih vojnika i njihovih obitelji.

Prema izvještajima medija, u američkim vojnim bazama u Njemačkoj i drugim europskim zemljama vlada povećana pripravnosti zbog opasnosti od terorizma. Pentagon je prošlog vikenda u bazama proglasio drugu najvišu razinu pripravnosti nazvanu "Charlie", izvijestile su američke televizije ABC News i CNN pozivajući se na neimenovane dužnosnike.

Ovaj se status, prema navodima američke vojske, primjenjuje "kada se dogodi incident ili postoje obavještajni podaci koji ukazuju da je vjerojatna teroristička akcija ili napad na osoblje ili objekte". Najviša razina, "Delta", proglašava se kada se dogodi teroristički napad ili on "neizbježno predstoji". Pentagon je, prema navodima medija, naveo da "zbog kombinacije čimbenika" koji bi mogli utjecati na sigurnost američkih vojnika i njihovih obitelji stacioniranih u Europi, američko zapovjedništvo u Europi udvostručuje svoje napore, piše DW

Na pitanje CNN-a, nadležno regionalno zapovjedništvo američke vojske (EUCOM) sa sjedištem u Stuttgartu u Njemačkoj nije željelo komentirati konkretne zaštitne mjere oružanih snaga. Međutim, glasnogovornik je rekao da EUCOM neprestano analizira niz faktora koji su važni za sigurnost američke vojske u inozemstvu. "Kao dio ovih napora često poduzimamo dodatne mjere kako bismo osigurali sigurnost naših pripadnika", rekao je glasnogovornik. Nikakvi detalji o tome, rekao je, neće biti objavljeni.

 

Europske službe upozorile su na potencijalnu terorističku prijetnju, posebice prije Olimpijskih igara u Parizu u srpnju i za vrijeme aktualnog Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Nekoliko zemalja u Europi, uključujući Francusku, prethodno je proglasilo najviši stupanj opasnosti od terorističkih napada nakon što su naoružani napadači ubili više od 140 ljudi u napadu na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve u ožujku. Džihadistička milicija "Islamska država" preuzela je odgovornost za ovaj napad. Nakon napada u Moskvi, njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser govorila je o "akutnoj" terorističkoj prijetnji u Njemačkoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?