Policija upozorila Austrijance: Ne nasjedajte na dvije nove online smicalice prevaranata

Austrijska policija
25.02.2023.
u 20:30

Policija u Beču upozorava sve Austrijance na dva nova slučaja internetske prijevare u u vidu “Fake Mails”, prenose danas austrijski mediji. U prvom slučaju radi se o e-Mailu u kojem stoji da je protiv primatelja Maila policija pokrenula postupak zbog počinjenog seksualnog kažnjivog djela, većinom dječje pornografije. “Nikako ne reagirajte na takav E-Mail. Ne otvarajte priloge niti linkove!”, upozorava bečka policija i dodaje: “I unatoč tome što su na e-Mailu ispisana imena domaćih policijskih dužnosnika, koja su krivotvorina, iza koje se skrivaju prevaranti”.

U drugom slučaju prevaranti se koriste “Fake Mailovima”, kao da iza njih stoji austrijsko Savezno ministarstvo financija. Na Mail porukama piše “povrat poreza” odnosno “Nova obavijest”. Primatelja poruke se lažno obavještava da će od Ministarstva financija dobiti povrat poreza u visini 578,99 eura odnosno 286,93 eura, te da radi isplate navedenih iznosa moraju Ministarstvu poslati sljedeće svoje osobne podatke: broj svog bankovnog računa, te skenirati kamerom svog mobitela QR kod, te oba podatka poslati online na FinanzOnline.

“E-Mailovi su krivotvorine, radi se o prijevari putem interneta”, upozorava Ministarstvo financija i austrijska policija. Ministarstvo poručuje Austrijancima kako ono u takvim slučajevima šalje rješenje dotičnoj osobi i to poštom ili preko svog FinanzOnline-Databoxa. “Nikada na šaljite nikome osobne podatke kao što su lozinke, podaci o kreditnim karticama ili informacije o bankovnim računima”, stoji u upozorenju Ministarstva financija u Beču. Dakle, oprez, ne nasjedajte online smicalicama prevaranata, upozoravaju Austrijance austrijski policijski i financijski organi vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije