U SAD-u

Preminuo Fethullah Gulen, najveći Erdoganov protivnik

Gulen
21.10.2024.
u 09:59

Gulen je nekada bio Erdoganov saveznik, no njihov odnos se drastično pogoršao, što je kulminiralo optužbama za pokušaj puča

Fethullah Gulen, muslimanski propovjednik kojeg Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog državnog udara 2016. godine, preminuo je u nedjelju u Pennsylvaniji, SAD-u, gdje je živio u samonametnutom egzilu. Vijest su objavili turski mediji i web stranica povezana s Gulenom, Herkul, koja je izvijestila na svom X profilu da je Gulen preminuo u bolnici u kojoj je bio na liječenju.

Gulen, koji je imao 83 godine, izgradio je snažan islamski pokret u Turskoj i šire. No, posljednje godine života proveo je suočen s optužbama da je orkestrirao pokušaj državnog udara protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, što je Gulen odlučno negirao.

Gulen je nekada bio Erdoganov saveznik, no njihov odnos se drastično pogoršao, što je kulminiralo optužbama za pokušaj puča u kojem je sudjelovao dio vojske. Tijekom neuspjelog državnog udara, pobunjeni vojnici koristili su ratne avione, tenkove i helikoptere, a u nasilju je poginulo oko 250 ljudi.

Od 1999. godine, Gulen je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, a njegova smrt mogla bi ukloniti jednu od ključnih točaka prijepora u odnosima između Turske i SAD-a. Erdogan je dugo tražio Gulenovo izručenje, ali posljednjih godina ti su se zahtjevi stišali. Smrću Gulena pitanje izručenja više neće biti prepreka u diplomatskim odnosima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije