Kremlj

Rusija je otvorena za pregovore s Ukrajinom dok je Zelenski na vlasti

25.07.2024.
u 16:07

Kremlj je u četvrtak signalizirao da je otvoren za pregovore s Ukrajinom o okončanju sukoba dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ostaje na vlasti unatoč tome što javno sumnja u njegov legitimitet vladanja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u srijedu tijekom posjete Kini da je Kijev spreman za razgovore s Rusijom pod uvjetom da se u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, iako je kazao da Ukrajina nije vidjela nikakve nagovještaje toga.

Kremlj je, iako je signalizirao spremnost na razgovore pod vlastitim uvjetima, javno doveo u pitanje mandat Zelenskog da vlada, ističući da je njegov petogodišnji mandat istekao u svibnju i da je trebao raspisati izbore.

Zelenski i Zapad kažu da je potrebno suspendirati normalna politička pravila u vrijeme rata i da Kremlj, s obzirom na ruski čvrsto kontrolirani politički sustav, nije u poziciji da kritizira.

Na pitanje u četvrtak bi li Rusija bila spremna razgovarati s Ukrajinom dok je Zelenski na vlasti, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima "Rusija je općenito otvorena za pregovarački proces. Ali prvo moramo razumjeti koliko je ukrajinska strana spremna za to i koliko ukrajinska strana ima dopuštenje za to od svojih voditelja."

Moskva prikazuje Zelenskog kao američku marionetu, karakterizaciju koju on odbija.

- Jer do sada vidite da se daju vrlo različite izjave, a to još nije sasvim jasno. Osim toga, osim problema s legitimitetom Zelenskog, postoji i problem (ukrajinske) zakonske zabrane bilo kakvih kontakata i pregovora s ruskom stranom. Dakle, ima još puno toga za razjasniti i čuti pojašnjenja - izjavio je Peskov.

Upitan tijekom telekonferencije s novinarima, može li Kremlj zamisliti pregovore sa Zelenskim ili kategorički isključiti takvu mogućnost, Peskov je rekao: "Pitanje nije jednostavno. S pravne strane taj problem (njegovog legitimiteta) na dnevnom je redu, ali s praktične strane mi smo otvoreni za postizanje naših ciljeva kroz pregovore. Stoga su ovdje moguće različite opcije, prenosi Reuters."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?