UNUTARSTRANAČKI PROBLEMI

Scholz broji posljednje dane na čelu Njemačke? Njegova sudbina odlučit će se u nedjelju, a već postoji nasljednik

PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT O
20.09.2024.
u 12:57

Pistoriusa se smatra dijelom konzervativnog krila SPD-a, no podržavaju ga i ljevičari u stranci koji vjeruju da bi moglo biti dobitno za cijelu stranku kada bi čovjek iz Donje Saske bio kandidat na sljedećim općim izborima. Neki socijaldemokrati čak počinju javno govoriti: “SPD mora razmisliti o Pistoriusu kao kandidatu za kancelara”, rekao je Dieter Reiter, gradonačelnik Münchena.

Politička sudbina njemačkog kancelara Olafa Scholtza odlučit će se ove nedjelje na regionalnim izborima. Naime, još jedan poraz od krajnje desnice sigurno znači kraj za Scholza te se vjeruje kako bi on mogao doživjeti sudbinu američkog predsjednika Joea Bidena – da ga vlastita stranka pozive da odstupi s mjesta kandidata kako bi se izbjegli katastrofalni rezultati na nacionalnim izborima iduće godine.

Ovog vikenda održat će se izbori u Brandenburgu, istočnoj saveznoj državi koja okružuje Berlin. A ankete govore kako Scholzova Socijaldemokratska stranka (SPD) tijesno zaostaje za krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD). U slučaju da SPD izgubi ovo tradicionalno uporište, to će biti posljednji u nizu izbornih neuspjeha stranke i vjerojatno kap koja će preliti čašu i odlučiti sudbinu njemačkog kancelara. Naime, SDP je pao na treće mjesto — iza AfD-a — na europskim izborima u lipnju. Bolan je to poraz koji je samo pogoršan dvama velikim preokretima na izborima u istočnoj Njemačkoj. Na izborima koji su se održali 1. rujna krajnja desnica zabilježila je svoj najveći uspjeh od Drugog svjetskog rata, osvojivši saveznu državu Tiringiju i završivši na drugom mjestu u Saskoj. Scholzova strana loše je prošla i na europskim izborima i na lokalnima. Još samo jedan poraz od krajnje desnice samo će ubrzati računicu SPD-a o tome kada će povući ručnu kočnicu. Međutim, što bi to moglo značiti za SDP, u ovom trenutku nije još poznato. Postoji nekoliko opcija, od mogućih prijevremenih izbora pa sve do pokušaja da ministar obrane Boris Pistorius, koji je puno popularniji, preuzme čelno mjesto u stranci, piše  Politico.

Iako su nedjeljni izbori nominalno usmjereni na novi parlament savezne države Brandenburg, očekivati je da će rezultat biti direktno povezani sa Scholzom. Naime, njegova stranka na vlasti je u toj saveznoj državi već 34 godine, a Dietmar Woidke premijer je gotovo trećinu tog vremena. Poraz u tako snažnom uporištu neće se moći ignorirati, a rezultat će se promatrati kao širi referendum o Scholzu, s obzirom na to da je zemlja zahvaćena strahovima zbog migracija i ozbiljnim pukotinama u gospodarstvu najveće članice Europske unije.

Doista, prema riječima regionalnih SPD-ovih aktivista u Brandenburgu, loš učinak SPD-a u saveznom kabinetu narušava njihove izglede na nedjeljnim izborima. Pokrajinski čelnici stranke s nelagodom gledaju na nastupe nacionalnih SPD-ovih političara na televiziji. "Za početak, puno bi se postiglo kada bi neki ljudi prestali sudjelovati u talk showovima", bila je oštra ocjena Woidkeove zamjenice, Katrin Lange, koja je nastupe čelnice stranke Saskie Esken opisala kao "nepodnošljive".

Scholz nema gotovo ništa za dobiti u nedjelju. Ako SPD pobijedi, to će se pripisati uspjehu regionalnog premijera Woidkea, koji je eksplicitno vodio kampanju bez kancelara. S druge strane, ako krajnja desnica pobijedi, odgovornost za to, odnosno krivica bit će usmjerena prema Scholzu. "Nije tajna da savezna politika trenutačno nije na vrhuncu popularnosti", rekla je SPD-ova Klara Geywitz, zamjenica čelnika stranke i ministrica graditeljstva u četvrtak za  POLITICO.

Nekoliko vodećih osoba SPD-a reklo je za POLITICO da bi poraz u Brandenburgu mogao dovesti do kolapsa vladajuće koalicije, "semafor" partnerstva SPD-a, Zelenih i liberalne FDP. Stranci iz koje dolazi kancelar postaje jasno da Scholz ne može pobijediti na sljedećim saveznim izborima. A ono što je možda i dodatni uteg za njega jest činjenica da već postoji "privlačnija" zamjena – ministar obrane Pistorius

Pistorius je najpopularniji političar u koalicijskoj vladi i daleko najpopularniji socijaldemokrat. Javnost ga doživljava kao sposobnog i učinkovitog te je dobar komunikator. A upravo je manjak komunikacijskih vještina bio smatran slabom točkom Olafa Scholza. Javnost je također osjetila "krv u vodi", pa ne prođe nijedan javni događaj s ministrom Pistoriusom, a da ga ne pitaju o mogućnosti preuzimanja Scholzove pozicije. Ipak, do sada je vješto negirao bilo kakav interes za tu ulogu.

Pistoriusa se smatra dijelom konzervativnog krila SPD-a, no podržavaju ga i ljevičari u stranci koji vjeruju da bi moglo biti dobitno za cijelu stranku kada bi čovjek iz Donje Saske bio kandidat na sljedećim općim izborima. Neki socijaldemokrati čak počinju javno govoriti: “SPD mora razmisliti o Pistoriusu kao kandidatu za kancelara”, rekao je Dieter Reiter, gradonačelnik Münchena.

Scenarij o kojem se raspravlja u SPD-u izgleda ovako: Nakon izbora u Brandenburgu, sukobi unutar savezne koalicije sigurno će ponovno izbiti. Međutim, umjesto traženja kompromisa, SPD bi trebao ući u sukob po važnim pitanjima, poput mirovina, i odbiti daljnje ustupke liberalima iz FDP-a.  Ako se strategija usvoji, mogla bi ubrzati kolaps koalicije u studenome i pokrenuti nove izbore na proljeće. U tom scenariju rasprava o SPD-ovu kandidatu za kancelara doći će u prvi plan, a s obzirom na to da već postoji kandidat pritisak na Scholza će rasti. Nakon lošeg nastupa SPD-a na pokrajinskim izborima u Saskoj i Tiringiji početkom ovog mjeseca, vođu stranke Larsa Klingbeila pitali su o potpori kancelaru. Njegov odgovor nije iskazao oduševljenje: "Svi se moramo više potruditi."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?