GAZA

Šef Hamasa kaže da su spremni za 'dugi rat' u Gazi

16.09.2024.
u 20:01

Šef Hamasa Yahya Sinwar rekao je danas da ta palestinska grupa, skoro godinu dana od rata u Gazi, ima dovoljno resursa da održi svoju borbu protiv Izraela, uz podršku regionalnih saveznika koje podržava Iran.

Sinwar, koji je prošlog mjeseca zamijenio ubijenog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha, naveo je u pismu jemenskim saveznicima da su se "pripremili voditi dugu bitku iscrpljivanja", javlja France24.

Smrtonosne borbe u međuvremenu bjesne u Pojasu Gaze, gdje su medicinari i spasioci rekli da su današnji izraelski napadi, koje vojska nije komentirala, ubili najmanje dvadesetak ljudi.

Najnoviji udari uslijedili su nakon što je izraelski ministar obrane Yoav Gallant upozorio da su šanse za prekid borbi s militantima Hezbolaha u Libanu sve slabiji, što je opet povećalo strah od šireg regionalnog požara.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je za AFP tijekom vikenda da grupa "ima visoku sposobnost za nastavak" borbe uprkos gubicima, ističući "regrutiranje novih generacija" da zamijene ubijene militante.

Sinwar je u svom pismu jemenskim Hutima zaprijetio da će grupe koje su na strani Irana u Gazi, ali i drugdje u regiji, uključujući Liban i Irak, "slomiti volju Izraela" nakon više od 11 mjeseci rata.

Neovisni UN-ovi stručnjaci za ljudska prava upozorili su da Izrael rizikuje da postane međunarodni "parija" zbog svojih postupaka u Gazi i pozvali su zapadne zemlje da osiguraju odgovornost.

Komentara 1

IJ
I ja tebi
20:36 16.09.2024.

Pa ako je tako nek prestanu sakrivati se po bolnicama i među civilima nek iziđu na bojno polje pa kom opanci kom obojci.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije