MASAKAR NA WAGNEROVCE

Skandal u Africi: Ukrajina optužena za pomoć pobunjenicima protiv Wagnerovih snaga. Mali prekinuo diplomatske odnose!

YULIA MOROZOVA/REUTERS
05.08.2024.
u 18:17

Tuarezi iz Pokreta Azavad na sjeveru Malija proglasili su svoju neovisnu državu Azavad. Nedavno su, u borbama uz alžirsku granicu, postigli značajnu pobjedu protiv ruskih snaga, većinom bivših plaćenika Wagner Grupe.

Pučistička vlada Malija, predvođena pukovnikom Assimijem Goïtom, koji uživa potporu Moskve, objavila je "trenutačni prekid diplomatskih odnosa s Ukrajinom". Bamako optužuje Kijev za "pomoć terorizmu i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Malija". Ova odluka uslijedila je nakon što je Ukrajina navodno pružila obavještajne podatke pobunjenicima u Maliju, uključujući Tuareze iz Pokreta Azavad, koji su se borili protiv ruskih snaga, piše CNN

Podsjetimo, Tuarezi iz Pokreta Azavad na sjeveru Malija proglasili su svoju neovisnu državu Azavad. Nedavno su, u borbama uz alžirsku granicu, postigli značajnu pobjedu protiv ruskih snaga, većinom bivših plaćenika Wagner Grupe, te protiv "regularnih" snaga Malija. Prema izvještajima, u tim sukobima poginulo je oko 80 ruskih vojnika i oko 50 malijskih vojnika. Ovi veliki gubici također su potvrđeni od strane ruskih prokremaljskih medija, koji su izvijestili o komemoraciji održanoj u Moskvi za poginule pripadnike Ruskog afričkog korpusa.

Moskva i vlasti Malija optužuju Ukrajinu za pomoć Tuarezima. Ukrajinski glasnogovornik vojno-obavještajne službe GUR, Andrij Jusov, na svom Facebook profilu je izjavio da su "Tuarezi primili sve neophodne informacije koje su im omogućile veliki vojni uspjeh nad ruskim snagama". Ukrajinski ambasador u Senegalu, Jurij Pivovarov, "pozdravio" je ovu izjavu, iako je kasnije obrisao svoj komentar. Napad na ruski konvoj, koji su izveli Tuarezi u suradnji s al-Qaedinom afiliacijom JNIM bio je visoko koordiniran i rezultirao je velikim gubicima. JNIM je objavio video snimke na kojima se vide zapaljena vozila i desetci tijela, dok su neki malijski vojnici i ruski borci navodno zarobljeni tijekom bitke.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije