Analiza u 38 gradova pokazala

Stranci će manje dolaziti u Njemačku ako ne mogu pronaći stan: Skok cijena stanarina

stanarina, podstanarstvo
Ilustracija
25.09.2024.
u 20:27

Najviše su poskupjeli stanovi u Berlinu i Leipzigu, za 9,4 i 9,3 posto.

Studenti koji traže stan ili sobu moraju računati na veće troškove stanarine, pokazalo je novo istraživanje Instituta za njemačko gospodarstvo (IW). Studentski stanovi i sobe u takozvanim stambenim zajednicama od lani su poskupjeli za 5,1 posto, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Analiza stanarina u 38 njemačkih sveučilišnih gradova pokazuje skok cijena posvuda osim u Heidelbergu. Najviše su poskupjeli stanovi u Berlinu i Leipzigu, za 9,4 i 9,3 posto.

Mjerilo za opću usporedbu je cijena stana od 30 četvornih metara bez namještaja i ostalih troškova u blizini nekog visokog učilišta, prenosi Fenix-magazin.

Takav stan najviše košta u Münchenu, 807 eura, a slijede Berlin sa 678 te  Frankfurt i Stuttgart sa 674 eura. Najjeftiniji su studentski stanovi u Chemnitzu i Magdeburgu, s 263 i 333 eura.

Slično je i sa sobama od 20 četvornih metara u stanovima koje zajednički iznajmljuje više studenata. München je ponovno najskuplji s 588 eura, ispred Konstanza, Hamburga i Frankfurta s 558, 542 i 535 eura.

Kretanje cijena studentskih stanova odražava opću sliku na tržištu. Pod naletom poskupljenja i inflacije u posljednje dvije-tri godine mnogi su odustali od gradnje vlastite kuće.

To je povećalo pritisak na tržište iznajmljivanja nekretnina i čak se prelilo na tipično studentske stanove. U 29 od 38 gradova iz analize pogoršala se nestašica stanova u ponudi, što je poguralo cijene.

IW upozorava da je nedostatak stambenog prostora još jedan faktor pogoršanja krize radne snage u domaćem gospodarstvu i kočnica gospodarskog rasta.

“Stranci će manje dolaziti u Njemačku ako ne budu imali priliku pronaći stan”, napisao je u predgovoru studije stručnjak za nekretnine IW-a Michael Voigtländer. U konačnoj računici to može utjecati na gospodarski rast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije