sve češći slučaj u hrvatskoj

Sve više umirovljenika radi, a posebno u jednoj djelatnosti

zdravstvo
28.10.2024.
u 19:01

Zapošljavanje umirovljenika pojačano je i u zdravstvu koje okuplja 1.899 umirovljenika, što je oko 50 više nego u kolovozu

Na pola radnog vremena radilo je 32.708 umirovljenika u Hrvatskoj, odnosno 59 više nego u kolovozu. Rast je neznatan, ali ipak značajan uzmemo li u obzir da je završila turistička sezona. Naime, samo u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane u rujnu smo izgubili 344 zaposlena umirovljenika. Država uskoro planira omogućiti svim umirovljenicima rad u punom radnom vremenu. Tu opciju trenutno koristi 365 građana umirovljenih prema posebnim propisima.

Sve više ‘sijedih’ stručnjaka i znanstvenika

Unatoč tome, broj zaposlenih raste pa je jasno da potreba za radnicima nije više usko vezana samo uz turizam. Kako u rujnu počinje nova školska, odnosno akademska godina, više je zaposlenih u obrazovanju, uz porast sa 611 na 795 umirovljenika. Rezultat je to i zakonskih izmjena prema kojima nastavnici mogu nastaviti raditi i nakon 65. godine, piše Mirovina.hr.

Zapošljavanje umirovljenika pojačano je i u zdravstvu koje okuplja 1.899 umirovljenika, što je oko 50 više nego u kolovozu. Trenutno u mirovini radi 681 liječnik, a taj se trend također povećava zbog nedostatka doktora u ordinacijama i bolnicama.

Mali pad bilježi trgovina kao najveća branša koja okuplja oko 5.500 umirovljenika, pri čemu 16 manje nego u kolovozu, što je također odraz kraja sezone. Među umirovljenicima aktivnima na tržištu rada sve je više stručnjaka i znanstvenika pa tako radi njih 4.128. Blagi rast zapošljavanja u rujnu je i u prerađivačkoj industriji u kojoj radi 4.137 korisnika mirovina, kao i građevini s 3.387 umirovljenih radnika te prijevozu i skladištenju s 2.870 zaposlenih.

Skoro trećina zaposlenih u Zagrebu

Dakle, gubitak od oko tristotinjak radnika u turizmu nadomješten je u rujnu pojačanim zapošljavanjem po nekoliko desetaka umirovljenika u većini ostalih djelatnosti, a prije svega u školstvu za čak 184 zaposlena više. Rad u mirovini i dalje je većinom rezerviran za muškarce, u odnosu na koje je uz mirovinu na pola radnog vremena zaposlena tek trećina žena.

Gotovo trećina svih zaposlenih radi u Gradu Zagrebu, njih gotovo 10.000, a rad u mirovini popularan je i u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji. Najmanje se u mirovini pak radi u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a slijede ih Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska.

Na stranici HZZ-a za zapošljavanje umirovljenika poslova je trenutno manje nego u kolovozu i rujnu. Ipak, ono što je konstanta jest da nedostaje prodavača pa su poslodavci spremni zaposliti i umirovljenike. Oglasa za rad u trgovini je 144, a nakon toga najviše se traže čistači i zaštitari. Traži se i 45 medicinskih sestara, odnosno tehničara i 25 vozača, dok je potreba za kuharima i konobarima smanjena u odnosu na ljetne mjesece.

Rad uz mirovinu sve je veći trend, uvjetovan prvenstveno malim primanjima i nedostatkom radnika. Radeći na pola radnog vremena, umirovljenici mogu ostvariti jednaka prava kao i ostali radnici. Tako imaju pravo i na godišnji odmor, čak i ako rade svega nekoliko mjeseci, o čemu više pročitajte ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije