LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Stagnacija na europskim burzama

12.08.2021.
u 10:36

Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak prijepodne bilježili su blage oscilacije, te se kreću oko rekordnih razina budući da snažne korporativne zarade podupiru tržište na sadašnjim razinama, ali ono nema snage za daljnji rast.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati nije bilježio promjene, nakon osam dana rasta tijekom kojih je svakodnevno dosezao nove rekordne razine.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,21 posto, na 7.205 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,06 posto, na 15.835 bodova, a pariški CAC za 0,04 posto, na 6.860 bodova.

Raspoloženje na europskim burzama jutros je slično onome na azijskim, koje nije zahvatio optimizam s Wall Streeta, jer investitore brinu gospodarske posljedice vezane uz širenje delta varijante koronavirusa.

Američko tržište, pak, jučer je poraslo nakon što je objavljeno da je rast potrošačkih cijena u srpnju iznosio 0,5 posto u odnosu na lipanj, što je najniža mjesečna stopa rasta cijena u zadnjih 15 mjeseci. 

To je ublažilo zabrinutosti tržišnih sudionika oko potencijalne galopirajuće inflacije te podignulo Wall Street na novu rekordnu razinu, a i na europskim burzama cijene dionica su na povijesno najvišim razinama.

U međuvremenu je objavljeno da je britanski BDP u lipnju porastao za 1 posto, više nego se očekivalo, ali je i dalje 2,2 posto ispod pretpandemijskih razina. U drugom tromjesečju, pak, britanski BDP porastao je 22,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je gospodarstvo zbog pandemije u potpunosti bilo zatvoreno.

"Stope rasta su u skladu s očekivanjima te nam pokazuju da je oporavak u tijeku unatoč strahovima oko nabavnih lanaca, nedostatka radne snage ili delta varijante virusa", ističe Caroline Simmons iz UBS Glol Wealth Managementa.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je 0,2 posto, na 28.015 bodova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije