Bilo da je pripremljena u španjolskom stilu ili isječena na kriške poput japanskog sashimija, hobotnica kao jelo postaje žrtva svoje popularnosti.
Cijena hobotnice porasla je gotovo dva puta u posljednje dvije godine, zbog svjetskog "buma" u potražnji za ovim proizvodom. Ponuda zaostaje jer farme i dalje ne uspijevaju uzgojiti hobotnice i oslanjaju se na oceanske struje za dobar ulov.
Ove godine je ulov slabiji u glavnim zemljama proizvođačima, poput Maroka i Španjolske, piše Indikator.ba.
Cijena će dodatno porasti, rekao je Carmen Torres Lorenzo koji tri desetljeća prodaje ribu u sjevernoj regiji Galicije, poznatoj po jelima s hobotnicom.
Vrijednost normalno velike hobotnice koju uhvate lokalni ribari porasla je sa 7 eura na 14 eura po kilogramu u posljednje dvije godine. Tipično, cijena je veća u drugim zemljama, kao što su SAD, koje nisu specijalizirane za hvatanje hobotnice.
Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) priopćila je da očekuje da će cijene nastaviti rasti s ozbirom da potražnja raste na gotovo svim glavnim tržištima, uključujući Japan, SAD, Kinu i Europu.
Znanstvenici u Japanu i Španjolskoj rade na tehnikama uzgajanja hobotnica, ali još nisu spremni za posao.
Prema riječima predsjednika ribolovnog saveza u Bueu, Jose Manuel Rosasa potražnja za hobotnicom je velika a "ono što možemo ponuditi je malo" i cijena je skupa. Prema njegovim riječima, povećanje kvota za ulov nije opcija.