PAVEL DUROV

Tko je šef Telegrama čije je uhićenje diglo Rusiju na noge? Hvali se da ima više od 100 djece, a prijeti mu 20 godina zatvora

PAVEL DUROV
Foto: Instagram
1/3
25.08.2024.
u 20:17

Durov je poznat po nekonvencionalnom načinu života. Nikada nije bio oženjen, a otkrio je da ima više od stotinu biološke djece jer je bio donor sperme u različitim zemljama.

Francuska policija uhitila je Pavela Durova, milijardera i izvršnog direktora aplikacije Telegram, sinoć u zračnoj luci Le Bourget, nedaleko od Pariza. Durov je priveden po dolasku privatnim avionom iz Azerbajdžana, u pratnji tjelohranitelja i jedne žene. Francuski mediji navode da je uhićen na temelju naloga koji je već neko vrijeme na snazi, a izdalo ga je francusko tijelo OFMIN.

Durov, suosnivač Telegrama, prema TF1 suočava se s ozbiljnim optužbama povezanima s kriminalnim aktivnostima na njegovoj platformi, uključujući trgovinu narkoticima, pedofiliju, terorizam i organizirani kriminal. Ako bude osuđen, Durov bi mogao provesti do 20 godina u zatvoru zbog "neuspjeha u sprječavanju terorizma" na aplikaciji.

Na uhićenje su promptno reagirali neki ruski visokorangirani političari. Zamjenik predsjednika Državne dume Vladislav Davankov pozvao je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da osigura Durovljevo oslobađanje. "Uhićenje bi moglo imati političke motive i biti način pribavljanja osobnih podataka korisnika Telegrama. To ne smijemo dopustiti", poručio je na svom Telegram kanalu, prenosi Financial Times.

Andrej Klišas, ​​čelnik Odbora ruskog Vijeća Federacije za ustavno pravo, u sarkastičnoj objavi na Telegramu opisao je francuske postupke kao "borbu za slobodu govora i europske vrijednosti". Rusko veleposlanstvo u Francuskoj priopćilo je da je zatražilo konzularni pristup Durovu, iako njegov tim još nije podnio takav zahtjev. 

Reakcije na uhićenje pojavile su se i na drugim društvenim mrežama. Bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, podijelio je na X-u komentare s ruskih društvenih mreža, ističući kako su se mnogi prepustili nagađanjima i panici.

 

 

Američki vojni analitičar Samuel Bendett također je na X-u citirao ruskog vojnog blogera Kirila Fedorova, koji je komentirao kako Telegram igra ključnu ulogu u ruskoj vojnoj komunikaciji. "Doslovno jučer smo vodili Iskandere preko Telegrama, naše topništvo se navodi preko Telegrama, zrakoplovstvo. To je realnost!", rekao je Fedorov. Poznati američki analitičar Rob Lee istaknuo je da bi promjene u politici Telegrama mogle značajno utjecati na širenje informacija o ratu u Ukrajini, s obzirom na to da se platforma koristi za prijenos vojnih podataka iz obje strane.

 

 

Vlasnik X-a, Elon Musk, koji se suočavao s brojnim kritikama zbog moderiranja i sadržaja na vlastitoj društvenoj mreži, nekoliko je puta objavljivao o situaciji. Jedan post označio je hashtagom #freepavel, a u drugom je napisao: "POV: Godina je 2030. u Europi i izvršavaju vas jer vam se svidio meme."

 

 

Pavel Durov je poznat kao jedan od najutjecajnijih tehnoloških poduzetnika iz Rusije, a njegovo ime često je povezano s temama slobode interneta i privatnosti. Rođen je 10. listopada 1984. godine u Sankt Peterburgu, a veći dio djetinjstva proveo je u Italiji zbog posla svog oca, uglednog profesora klasične filologije. Nakon povratka u Rusiju, Durov je završio Filološki fakultet u Sankt Peterburgu s odličnim uspjehom, piše moskovski list Kommersant

Durov se proslavio kao osnivač društvene mreže VKontakte, prije nego što je 2013. godine pokrenuo Telegram, koji danas ima preko 950 milijuna korisnika. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 15,5 milijardi dolara. Durov, koji posjeduje više državljanstava, napustio je Rusiju 2014. godine zbog sukoba s vlastima, piše BBC

Pavel Durov posjeduje državljanstva Rusije, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Svetog Kristofora i Nevisa. Durov je poznat po nekonvencionalnom načinu života; nikada nije bio oženjen, a otkrio je da ima više od stotinu biološke djece jer je bio donor sperme u različitim zemljama, piše The Economic Times.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije