IZJALOVIO IM SE PLAN

Tko su najveći hrvatski gubitnici EU izbora: Kolakušić bijesan, iz Bruxellesa se vraćaju i Sinčić, Ilčić, Flego

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
10.06.2024.
u 07:08

U Mostu sad mogu analizirati koliko im je naškodio odlazak bračnog para Raspudić, posebno Marije Selak Raspudić koja je u prvoj varijanti trebala biti nositeljica liste.

Mislavu Kolakušiću izjalovio se plan da osvoji i drugi mandat u EU parlamentu. Predsjednik stranke Pravo i pravda ostao je ranije i bez mjesta u Hrvatskom saboru. Zaigrao je na kartu popularnosti na društvenim mrežama i – izgubio. Sad proziva društvene mreže da mu je smanjen doseg objava, a građane koji nisu izašli na birališta usporedio je s idiotima iz stare Grčke te kazao da Hrvatska skreće prema debilizmu. Bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je pred kraj kampanje za Europski parlament 2019. godine podnio ostavku na sudačku dužnost, treću sreću potražit će, već je najavio, na predsjedničkim izborima potkraj godine.

Iz Bruxellesa se kući vraća i Ivan Vilibor Sinčić, bivši šef Živog zida koji se raspao 2019. nakon europskih izbora, kad su se posvađali koga će poslati u Bruxelles. Otišao je tada Sinčić koji je ovaj put bio svjestan da nema neke velike šanse s Kolakušićem osvojiti dva mandata pa da obojica ostanu europarlamentarci. Ankete su im, naime, govorile da nemaju šanse prijeći ni prag, što se i potvrdilo. I Sinčić se požalio da su ih društvene mreže "ugasile" pa nisu imali dovoljno prostora za komunikaciju s biračima. Karijeru u Hrvatskoj nastavit će i Ladislav Ilčić koji je kao nositelj nezavisne liste navodno prikupio najviše donacija u kampanji. Ilčić je u EU parlament zasjeo 2021. ispred Hrvatskih suverenista kao zamjena za Ružu Tomašić koja se politički umirovila.

– Očekujem veliku promjenu nakon EU izbora, sveopće očekivanje je rast kršćanskih i konzervativnih snaga jer lijeve politike imaju vrlo loše rezultate – rekao je akademski glazbenik Ilčić koji je najavljivao da će se EU parlament pomaknuti udesno. O skretanju udesno, čak i krajnje desno, govorio je prije izbora i europarlamentarac Valter Flego iz IDS-a, koji također pakira kofere i vraća se u Istru. Fair play lista kojoj je bio nositelj, sastavljena od čak 12 stranaka liberalnog centra, protuteža, kako je sam rekao, radikalnoj desnici i ljevici, nije uspjela do željenog jednog mandata. I Mostu je propala prilika, a odgovornost za to nositelj liste Božo Petrov prebacuje na vrlo slabu izlaznost i sebe kao vođu kampanje.

U Mostu sad mogu analizirati koliko im je naškodio odlazak bračnog para Raspudić, posebno Marije Selak Raspudić koja je u prvoj varijanti trebala biti nositeljica liste. U Bruxelles su htjele i Karolina Vidović Krišto ispred stranke Odlučnost i pravednost te Katarina Peović iz Radničke fronte, no želja im se nije ispunila. "Moja služba u politici, barem u ulozi kandidata na izborima, ovdje završava. Bila mi je čast!" oprostio pak se Bojan Glavašević. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?