PREOKRET U UTRCI

Trump mijenja strategiju: Ovo su njegovi planovi za rušenje Kamale Harris

joden biden
CARLOS BARRIA/REUTERS
22.07.2024.
u 08:38

Demokratski strateg i dugogodišnji pomoćnik u Kongresu, rekao je da će Harris moći pokrenuti "energičniju kampanju koja će potaknuti mlađe birače i druge rase".

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pokušat će pokazati neopredijeljenim biračima da njegova vjerojatna nova suparnica, potpredsjednica Kamala Harris, ima prste u dva velika pitanja na kojima računa da će pobijediti na predsjedničkim izborima u studenom: imigraciji i troškovima života.

Izvori unutar Trumpove kampanje rekli su da će Harris, vjerojatnu demokratsku kandidatkinju nakon što je predsjednik Joe Biden odustao od utrke u nedjelju, oslikati kao "kopilotkinju" tih politika koje izazivaju nezadovoljstvo glasača. Bidenov iznenadni odlazak i podrška Kamali Harris preokrenuli su utrku, samo osam dana nakon što je Trump preživio pokušaj atentata na predizbornom skupu.

Izvori su Reutersu rekli da se Trumpova kampanja tjednima priprema za Harris ako Biden odustane i ona osvoji nominaciju svoje stranke. "Harris će biti lakše pobijediti nego što bi bilo Joea Bidena", rekao je Trump za CNN ubrzo nakon Bidenove objave u nedjelju. Trumpova kampanja signalizirala je da će je nastojati što čvršće vezati za Bidenovu imigracijsku politiku, za koju republikanci kažu da je kriva za nagli porast broja ljudi koji ilegalno prelaze južnu granicu s Meksikom. Druga linija napada bit će vezana uz gospodarstvo.

 

Ankete dosljedno pokazuju da su Amerikanci nezadovoljni visokim cijenama hrane i goriva, kao i kamatnim stopama koje kupnju kuće čine manje pristupačnom. "Ona je kopilot Bidenove vizije", rekao je Trumpov savjetnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti tijekom prošlotjedne Republikanske nacionalne konvencije, gdje je stranka imenovala Trumpa za svog kandidata u utrci za Bijelu kuću. "Ako se žele prebaciti na 'Biden 2.0' i imati 'gačuću' Kamalu na čelu izbornog listića, dobro stojimo", rekao je savjetnik, ponavljajući uvredu kojom Trumpova kampanja pokušava tjednima skrenuti pažnju na to kako se potpredsjednica smije.

Organizacija "Učinimo Ameriku opet velikom INC." koja podržava Trumpa, objavila je u nedjelju da povlači anti-Bidenovske televizijske oglase koji su se trebali prikazivati u neodlučnim državama Arizoni, Georgiji, Nevadi i Pennsylvaniji i zamjenjuje ih oglasom koji napada Harris. Reklama od 30 sekundi optužuje Harris da je skrivala Bidenovo nestabilno stanje od javnosti i nastoji njoj pripisati odgovornost za Bidenove politike.

"Kamala je znala da Joe ne može obavljati posao, pa ga je ona radila. Pogledajte što je učinila: invazija granica, nevjerojatna inflacija, američki san je mrtav", kaže pripovjedač u reklami. Trump, poznat po korištenju uvredljivog rječnika u napadu na protivnike, dao je pristašama na skupu u Michiganu u subotu uvid u uvrede kojima će vjerojatno počastiti Kamalu Harris u narednim danima. "Zovem je smijačica Kamala. Jeste li ikada gledali taj smijeh? Ona je luda. Po smijehu se može puno toga zaključiti. Ona je luda. Ona je prolupala", rekao je.

 

 

Demokratska stranka tek treba odlučiti kako dalje i još nema jamstava da će Harris biti stranačka kandidatkinja unatoč Bidenovoj podršci. Harris bi kao demokratska kandidatkinja promijenila utrku na možda nepredviđene načine, rekli su politički stratezi. 59-godišnja žena koja je crnačkog i azijskog porijekla oblikovala bi potpuno novu dinamiku s Trumpom (78), nudeći pogled u živopisan generacijski i kulturološki jaz. Sjedinjene Države još nisu izabrale ženu za predsjednika u svojoj 248-godišnjoj povijesti. Rodell Mollineau, demokratski strateg i dugogodišnji pomoćnik u Kongresu, rekao je da će Harris moći pokrenuti "energičniju kampanju koja će potaknuti mlađe birače i druge rase" nakon što je Biden pokušavao animirati te važne biračke skupine Demokratske stranke. Bivša državna tužiteljica Kalifornije, kao i bivša američka senatorica, Harris će moći iskoristiti "svoje godine iskustva u parničenju kako bi učinkovito procesuirala Trumpa na sudu javnog mnijenja", rekao je Mollineau.

Chip Felkel, republikanski strateg, upozorio je da bi bila pogreška za Trumpovu kampanju pretpostaviti da bi Harris mogla poslužiti kao jednostavna zamjena za Bidena, zbog njezine potencijalne privlačnosti različitim dijelovima biračkog tijela. Nedavne ankete pokazale su da je Harris ravna Trumpu. U hipotetskom međusobnom okršaju, Harris i Trump bili su izjednačeni s po 44 posto podrške u anketi Reuters/Ipsos od 15. do 16. srpnja.

Prije nedjelje, Trumpova kampanja već je započela razgovore o tome kako će preraspodijeliti resurse kampanje ako Biden odustane od utrke, prema izvoru koji je izravno upoznat s tim pitanjem. Jeanette Hoffman, republikanska politička savjetnica, rekla je da će, unatoč drugim stvarima koje će Harris donijeti kao kandidatkinja, njezina bliska veza s Bidenom otežavati njezinu kandidaturu. Harris "ne predstavlja promjenu koju Amerika traži", rekla je Hoffman.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije