Svaki put kad dođe u zemlju, ode sa 60 milijardi dolara

Trump: Zelenskij želi da na izborima pobijedi Kamala Harris

Trump i Harris debata
BRIAN SNYDER/REUTERS
24.09.2024.
u 11:07

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump u ponedjeljak je rekao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij želi da na izborima u studenome pobijedi njegova demokratska suparnica Kamala Harris.

„Mislim da je Zelenskij najbolji prodavač u povijesti”, rekao je bivši predsjednik na skupu u Pennsylvaniji, saveznoj državi koja bi mogla biti presudna na izborima. 

U Pennsylvaniji je u nedjelju bio i Zelenskij, koji je posjetio tvornicu streljiva u pensilvanijskom Scrantonu, u sklopu šire turneje kojom pokušava osnažiti potporu SAD-a u borbi protiv ruske agresije. 

„Svaki put kad dođe u zemlju, ode sa 60 milijardi dolara. On silno želi da oni (demokrati) dobiju izbore, no ja bih to napravio drugačije, ja ću raditi za mir”, rekao je Trump.

Republikanac je više puta ustvrdio da bi on uspio ispregovarati kraj sukoba, no nije otkrio kako bi to učinio i nije htio jasno reći želi li da Ukrajina pobijedi Rusiju. Zaprijetio je i da će prekinuti američku pomoć Kijevu, piše agencija Reuters. 

Iako je izbjegao eksplicitno imenovati Trumpa, Zelenskij je tijekom intervjua prošli petak rekao da zapadni partneri " još danas, dok su svi dužnosnici koji žele pobjedu Ukrajine na svojim položajima” moraju učiniti sve što mogu kako bi Kijev pobijedio u ratu.

Trumpova suparnica Kamala Harris tijekom predsjedničke debate kritizirala je Trumpa zbog stava o ratu, kazavši da bi ruski predsjednik Vladimir Putin „sada sjedio u Kijevu” da je republikanac i dalje u Bijeloj kući. 

Zelenskij bi se u narednim danima trebao susresti s Trumpom, nakon što će razgovarati s aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom i Harris te sudjelovati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku. 

Zelenskijev posjet Pennsylvaniji koristi Harris koja u toj saveznoj državi želi dobiti podršku 750 tisuća američkih Poljaka. Biden je 2020. ondje pobijedio Trumpa s 80 tisuća glasova više. 

Ured ukrajinskog predsjednika priopćio je da je Zelenskij bio u Pennsylvaniji kako bi izrazio zahvalnost tvornici streljiva u Scrantonu čije granate koristi ukrajinska vojska. 

„Ovo je ključna tvornica, povećali su proizvodnju granata od 155 milimetara isključivo zbog nas. I bilo je logično zahvaliti im”, rekao je anonimni ukrajinski dužnosnik blizak predsjedniku za Politico. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije