širenje virusa

U Njemačkoj otkriven prvi slučaj opasnog novog soja boginja: Ovo su simptomi

unsplash
25.10.2024.
u 20:37

Iako je situacija ozbiljna, europske zdravstvene agencije procjenjuju da je trenutni rizik za opću populaciju nizak, naglašavajući da je većina slučajeva izvan Afrike povezana s povratnicima iz pogođenih regija

WHO je proglasio globalnu zdravstvenu krizu zbog širenja ove varijante, naglašavajući njenu brzu mutaciju i veći mortalitet u usporedbi s prethodnima, posebice onom koja je uzrokovala izbijanje zaraze 2022. u Europi i Sjevernoj Americi.  Njemački zdravstveni dužnosnici potvrdili su da je osoba u toj državi zaražena novim sojem virusa boginja, ranije poznatog kao majmunske boginje, te da je inficirana u inozemstvu. Ovaj virus trenutno se širi središnjom Afrikom, piše Telegraph, a prenosi Tportal.

Nizak rizik za zdravlje

Institut za javno zdravstvo Robert Koch (RKI) potvrdio je da je infekcija zabilježena u Njemačkoj 18. listopada, a prenesena je iz inozemstva. Napominjući da se virus prenosi samo bliskim fizičkim kontaktom, Institut je ocijenio da rizik za širu populaciju ostaje nizak. ‘RKI trenutno procjenjuje da je nizak rizik za zdravlje opće populacije u Njemačkoj’, objavio je Institut, dodajući da pozorno prati razvoj situacije te da će po potrebi prilagoditi svoju procjenu.Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u kolovozu, drugi put u dvije godine, globalnu zdravstvenu krizu nakon izbijanja virusa u Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo), odakle se proširio na susjedne zemlje.

Simptomi zaraze

Iako je situacija ozbiljna, europske zdravstvene agencije procjenjuju da je trenutni rizik za opću populaciju nizak, naglašavajući da je većina slučajeva izvan Afrike povezana s povratnicima iz pogođenih regija. U tijeku su mjere nadzora i pripreme, uključujući strategije cijepljenja usmjerene na visokorizičke skupine, kako bi se spriječilo širenje i učinkovito upravljalo mogućim izbijanjem epidemije. 

Simptomi zaraze virusom mpox:

– visoka temperatura (groznica)
– jaka iscrpljenost i umor
– bolovi u tijelu, uključujući glavobolju, bolove u leđima i mišićima
– otekli limfni čvorovi

– drhtavica
– osip koji se razvija u čireve ili pustule, obično prvo na licu, zatim na rukama, prsima i genitalnom području

Nova varijanta klada 1b

U DR Kongu, epicentru aktualnog izbijanja, pojavila se nova varijanta virusa, klada 1b, prvi put zabilježena u istočnoj regiji Južni Kivu. Istovremeno se zemlja bori s drugim sojem virusa, kladom 1a, koji je endemičan već desetljećima, ali se situacija drastično pogoršala prošle godine.

Prvi slučaj širenja izvan afričkog kontinenta zabilježen je 15. kolovoza, kada su globalni zdravstveni dužnosnici potvrdili slučaj u Švedskoj. U kolovozu je i Tajland postao druga zemlja izvan Afrike koja je potvrdila slučaj zaraze – 66-godišnji muškarac bio je pozitivan na kladu 1b nakon povratka iz DR Konga. Prošlog mjeseca i Indija je potvrdila svoj prvi slučaj kada je 38-godišnji muškarac hospitaliziran u južnoj državi Kerala nakon povratka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U DR Kongu započela je dugo očekivana kampanja cijepljenja kako bi se zaustavilo širenje virusa. Prema podacima ministarstva zdravstva DR Konga, najmanje 14.000 ljudi već je primilo prvu dozu cjepiva u tri pokrajine.

HZJZ: Pandemija traje, ali je intenzitet slabiji

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od početka praćenja majmunskih boginja (mpoxa) 2022. do 31. srpnja 2024., zabilježeno je 102.977 potvrđenih slučajeva uzrokovanih virusom mpox (MPXV) grane I i II, uključujući 223 smrtna slučaja, iz 121 zemlje. Prema izvješću Afričkog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, objavljenom 25. kolovoza, više od 20.000 slučajeva mpoxa prijavljeno je iz 13 država članica Afričke unije u 2024., s više od 3000 potvrđenih slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva, što daje smrtnost od 2,8 posto.

Izvan Afrike su oboljeli od grane I prijavljeni u Švedskoj (15. kolovoza) i Tajlandu (22. kolovoza), gdje je zabilježen po jedan slučaj. Pandemija uzrokovana granom IIb, koja je započela u Europi i zapadnoj hemisferi 2022. godine, i dalje traje, iako je intenzitet slabiji. Od kraja 2023. godine epidemija uzrokovana granama Ia, Ib i IIa ponovno se razbuktala u centralnoj i zapadnoj Africi.

Procjena rizika

U pogođenim afričkim područjima:

Vjerojatnost infekcije granom I za građane EU/EEA koji putuju ili žive u tim područjima te imaju bliske kontakte sa zaraženim zajednicama smatra se visokom. Rizik je nizak ako se izbjegava kontakt s tim zajednicama.

U EU/EEA:

Ukupan rizik za opću populaciju EU/EEA trenutno se procjenjuje kao nizak zahvaljujući vrlo niskoj vjerojatnosti zaraze i minimalnom utjecaju na javnozdravstveni sustav. Vjerojatnost infekcije granom I visoka je za bliske kontakte s mogućim ili potvrđenim slučajevima. Za osobe s više seksualnih partnera koje nisu bile zaražene granom IIb ili cijepljene tijekom epidemije 2022. godine rizik se smatra umjerenim. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije