DAN PRIJE DANA ASTEROIDA

U subotu će kraj Zemlje projuriti veliki asteriod: 'Ovo nam se nije dogodilo od 2001.'

asteroid
Shutterstock
28.06.2024.
u 18:00

Asteroid, nažalost, neće biti vidljiv golim okom, a oni koji imaju teleskope morat će znati točno kamo ih uperiti

Zemlja je u okružena raznim svemirskih tijelima, ostacima meteora i komadima stijena još iz doba nastanka Sunčeva sustava prije otprilike 4.5 milijardi godina. Većinom su bezopasni i relativno nezanimljivi, no jedan od njih će u subotu projuriti pored Zemlje. Asteroid u pitanju zove se 2024 MK i u najbližoj točci od našeg će planeta biti udaljen oko 290.000 kilometara. Posebnost je njegova veličina koja se smatra pozamašnom - 120 do 260 metara u promjeru.

Znanstvenike je ipak zaintrigiralo nešto drugo. Iako se radi o zaista velikom asteroidu, nismo imali pojma da nam se približava do desetak dana prije no što dosegne najbližu točku Zemlji, prenosi CBC. "Posljednji put kada smo imali ovako velik ili veći objekt tako blizu zemlji bilo je 2001. godine, tako da je ovaj asteroid vrijedan spomena jer je stvarno velik i stvarno blizu" istaknuo je Peter Brown, profesor astronomije na Sveučilištu Western u Kanadi.

"Ovo je velik objekt. Objekt ove veličine ima udarnu energiju od nekoliko stotina megatona prema gigatoni. To bi bio regionalni udar, ako bi pogodio istočnu obalu SAD-a imao bi katastrofalni utjecaj na većinu istočne obale, no nije dovoljno velik da utječe na cijeli svijet" pojasnio je Brown.

Asteroid, nažalost, neće biti vidljiv golim okom, a oni koji imaju teleskope morat će znati točno kamo ih uperiti. Znanstvenik sa sveučilišta u Sjevernoj Irskoj, Alan Fitzsimmons, kazao je da će svemirsko tijelo biti vidljivo sa Zemljine južne polutke. 2024 MK mimoilazi se sa Zemljom devet dana nakon što je NASA izdala izvješće o rezultatima simulacije prijetnje asteroida provedene krajem travnja, i jedan dan prije Dana asteroida koji se obilježava 30. lipnja.

Asteroidi su stalna i vrlo realna prijetnja sigurnosti života na Zemlji, zbog čega više istraživačkih centara konstantno skenira nebo. U bilo kojem trenutku između Zemlje i Mjeseca postoji asteroid promjera 10 metara, slažu se Brown i Fitzsimmons. Zemlja konstantno trpi udarce krhotina, meteori izgaraju u atmosferi svakodnevno, no većina ih je premalena da ih primijetimo. Čak i oni veći mogu proći nezapaženo ako padnu u ocean. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije