Ukrajinci preuzeli grad Sudžu, Rusija se priprema braniti nuklearku

sudzha
Autori: Index, Hina, vecernji.ba
10.08.2024.
u 08:29

Rusko ministarstvo obrane danas je objavilo izjavu o situaciji u Kurskoj oblasti te priznalo da su ukrajinske snage u predgrađu Sudže.

"U posljednja 24 sata aktivnim djelovanjem postrojbi skupine Sjever i rezervista, udarima ratnog zrakoplovstva i topničkom paljbom spriječeni su pokušaji neprijateljskih jedinica da napreduju duboko u ruski teritorij u Kurskoj oblasti", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo navodi da su ruske snage izvele udare na ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske u blizini naselja Darjino, Gogolevka i Melevoj u okrugu Sudže, na zapadnoj periferiji grada, te kod Nikoljskog u okrugu Kurčatov, u kojem se nalazi i nuklearna elektrana Kursk. Posebno je zanimljivo da su Rusi priznali da su Ukrajinci doprli do periferije Sudže, važnog logističkog i energetskog središta regije Kursk.

Prije te objave rusko ministarstvo obrane nije izvijestilo o borbama u blizini Sudže.

Pripadnici 99. bojne ukrajinske 61. brigade objavili su snimku iz, kako navode, ruskog grada Sudže u Kurskoj oblasti. Na snimci koja se širi društvenim mrežama vidi se kako ukrajinski vojnici stoje pred uredom ruskog energetskog diva Gazproma.

"Pozdrav iz grada Sudže. Imamo novosti - grad je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. U gradu je mirno. Sve kuće su netaknute. Strateški objekt Gazproma u Sudži je pod kontrolom 99. bojne 61. brigade. Želimo vam mirno nebo. Slava Ukrajini!" govori ukrajinski časnik.

Rusija se priprema braniti nuklearnu elektranu Kursk dok joj se približavaju ukrajinske trupe, izvijestila je nezavisna ruska novinska kuća IStories. Nuklearna elektrana Kursk nalazi se gotovo 80 kilometara od grada Sudža u Kurskoj oblasti. Ranije jučer rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se ruske snage bore s ukrajinskim vojnicima u zapadnim predgrađima grada Sudže.

Ulazi u nuklearnu elektranu Kursk su blokirani, tvrdi provladina regionalna novinska mreža Bloknot pozivajući se na svoje  izvore. Sve u jedinicama nuklearne elektrane u izgradnji je bez napona, a građevinski radnici su napustili gradilište, navodi Bloknot. Ranije je muško sigurnosno osoblje povučeno iz tvornice, a ostale su samo žene časnice Ruske nacionalne garde, poznate kao Rosgvardia. Nakon ovog poteza Rosgvardia je rekla da "jača sigurnost u postrojenju", rekao je IStories.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ivanvečernji
Ivanvečernji
05:28 12.08.2024.

Uostalom, mislim da Nuklearku treba razoriti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?