POPULARNI ABRAMS

Ukrajinski vojnici žale se na američki tenk: Kažu da su zbog njega mete, a da ih oklop ne štiti

tenk Abrams
KACPER PEMPEL/REUTERS
29.05.2024.
u 21:22

Pojava dronova kojima upravljaju vojnici promijenila je prirodu rata, ograničavajući kretanje i uvodeći novi element ranjivosti oklopnih vozila

Ukrajinci koji rade s američkim tenkovima Abrams dovode u pitanje njihovu korisnost na ratnim frontama te ističu niz slabosti i mana tih oklopnih vozila. Posade obučene u Njemačkoj rekle su da vozilima - glavnom borbenom tenku američke vojske vrijednom 10 milijuna dolara - nedostaje oklop koji bi mogao zaustaviti moderno oružje.

"Njegov oklop nije dovoljan. Ne štiti posadu. Danas je ovo rat dronova. Sada, kada tenk izađe, uvijek ga pokušavaju pogoditi", rekao je za CNN član posade Joker, dok je njegov kolega Dnipro dodao da su oni "meta broj jedan".

Svi Abramsi raspoređeni u Ukrajini angažirani su u blizini bojišnice na istoku, prema dužnosnicima u 47. mehaniziranoj brigadi koji su ih sve primili. Ukrajinski zahtjev za Abramse, složene i teške tenkove, izazvao je raspravu početkom 2023. godine s obzirom na to da američko vozilo ima složen lanac opskrbe. Bidenova odluka da pošalje Abramse uslijedila je nakon što su europski saveznici obećali poslati vlastite borbene tenkove početkom iste godine. 

 

Pojava dronova kojima upravljaju vojnici promijenila je prirodu rata, ograničavajući kretanje i uvodeći novi element ranjivosti oklopnih vozila. Ukrajinska posada naučila je o ograničenjima Abramsa na teži način, u oštrim borbama oko Avdiivke, grada nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u veljači. Vozač je izgubio nogu kada je oklop probijen.

Uz to, čini se kako tenkovi imaju i tehničkih problema. Jedan, parkiran ispod stabla, bio je gotovo nepomičan zbog problema s motorom, unatoč tome što je vozilo upravo dopremljeno iz Poljske. Također, po kiši ili magli kondenzacija navodno može spržiti elektroniku u vozilu.

Ruski analitičari ismijavali su loše performanse tenkova, nazivajući ih "praznim limenim kantama". Jednog su zarobile ruske snage i izložile na Crvenom trgu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?