visoke cijene energije

Upozorenje udruge: Ugrožena je petina njemačke proizvodnje

Njemačka
Marc Vorwerk/DPA/PIXSELL
10.09.2024.
u 18:53

Visoki troškovi energije i slabija inozemna potražnja za ključnom tehnologijom ugrožavaju otprilike petinu proizvodnje dodane vrijednosti u njemačkoj industriji, upozorila je u utorak udruga BDI.

„Rizik od deindustrijalizacije zbog tihog gašenja posebice mnogih srednjih poduzeća kontinuirano jača i već se pretočio u činjenice", zaključio je predsjednik BDI-a Siegfried Russwurm.

Glavni su problemi poslovanja u Njemačkoj visoke cijene energije, nedostatak radne snage i investicija, brojni propisi i visoki porezi, utvrdila je udruga u istraživanju provedenom u suradnji s više od 30 tvrtki i udruženja.

Njemačku koči niz strukturnih problema, a programi gospodarskih poticaja nisu rješenje, upozoravaju u BDI-ju.

Pritisak na poslovno okruženje veći je nego ikad prije i to bi trebao biti poziv na hitne reforme i povećanje ulaganja, priopćio je BDI.

Do kraja desetljeća potrebno je dodatnih 1,4 bilijuna eura ulaganja, pokazalo je istraživanje koje je udruga provela u suradnji s Boston Consulting Groupom (BCG) i s njemačkim ekonomskim institutom IW.

„Obnova naše konkurentnosti najvažniji je zadatak u nadolazećim godinama”, rekao je voditelj za srednju Europu u BCG-u Michael Brigl.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?