međunarodna tržušta

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 75 dolara

nafta
23.10.2024.
u 21:06

Globalne zalihe nafte iznosile su prošli tjedan oko 1,24 milijarde barela i bile su niže za pet milijuna barela nego tjedan ranije, prema StoneX-ovoj analizi podataka iz velikih trgovinskih centara.

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 75 dolara budući da su veće zalihe u SAD-u zasjenile naznake snažnije potražnje u Kini i nagađanja o najavljenom izraelskom napadu na Iran.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,14 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,90 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,10 dolara nižoj cijeni, od 70,64 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,53 dolara.

U utorak raspoloženje na tržištu obilježile su naznake snažnije potražnje u Kini. Peking je za 2025. odredio uvozne kvote od 257 milijuna metričkih tona, više za 5,8 posto od ovogodišnjih.

Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su da je potražnja u azijskom divu prema njihovim pokazateljima dosegnula u prošlom tjednu najvišu razinu u šest mjeseci, dijelom i zahvaljujući snažnijoj industrijskoj proizvodnji i prometu u maloprodaji. Poticaj cijenama bili su jučer i podaci o globalnim zalihama koji prema riječima Alexa Hodesa iz StoneX-a signaliziraju manjak u opskrbi u četvrtom tromjesečju.

Globalne zalihe nafte iznosile su prošli tjedan oko 1,24 milijarde barela i bile su niže za pet milijuna barela nego tjedan ranije, prema StoneX-ovoj analizi podataka iz velikih trgovinskih centara.

U srijedu tržište se fokusiralo na najnovije podatke o zalihama u SAD-u.

Zalihe nafte porasle su u prošlom tjednu za 1,64 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su u utorak citirali podatke udruge proizvođača API. Analitičari su u Reutersovoj anketi procijenili da su uvećane za samo 300 tisuća barela.

Ministarstvo energetike objavit će podatke tokom dana. Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku.

Iran je na izraelski napad na glavni grad Libanona Bejrut odgovorio balističkim projektilima na vojne ciljeve u Izraelu, a Tel Aviv je poručio da će uzvratiti, uz signale da bi njegova meta mogla biti i iranska naftna i nuklearna postrojenja.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi, da je na mjestu Izraela, izabrao drugu metu. Nakon izjave neimenovanih dužnosnika za Washington Post da je naftna infrastruktura ipak isključena s popisa trgovci i dalje pokušavaju procijeniti moguće scenarije i posljedice.

"Tržišni sudionici uračunali su u cijene pretpostavku da će sukob na Bliskom istoku potrajati i da bi sporazum o primirju mogao zapeti u slijepoj ulici", objašnjava Yeap Jun Rong iz IG-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 46 centi, na 73,48 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije