Otvoren Oktoberfest 2024.

FOTO/VIDEO Na svečanom mimohodu u Münchenu Viteško alkarsko društvo iz Sinja, Kulturno umjetničko društvo Posavina i Karlovačka građanska garda

oktobarfest
Foto: Berlinskimagazin
1/14
22.09.2024.
u 21:28

Između Bavarske i Hrvatske je veliko prijateljstvo i važno je da budu zajedno u Europi gdje situacija danas nije više ista kao prije zbog rata u Ukrajini, a ima puno mogućnosti za produbljivanje suradnje.

U Münchenu je svečano otvoren 189. Oktoberfest, najveća svjetska pučka fešta piva. Točno u podne, 21. rujna, gradonačelnik Münchena Dieter Reiter tradicionalno je zabio pipu u prvu bačvu Spaten piva velikim drvenim čekićem, čime je službeno otvorio Oktoberfest 2024.

Njegove riječi: „O’zapft is! Auf eine friedliche Wiesn“! – što znači: “Otvoreno je. Želim vam miran Oktoberfest” – ove godine imaju posebnu težinu zbog povećanih sigurnosnih mjera a ove će godine Oktoberfest 2024. nadzirati 600 policajaca i oko 1500 zaštitara – a sve kako bi milijuni ljubitelja piva bezbrižno uživali iduća dva tjedna, piše Berlinski magazin.

oktobarfest
1/14

Po prvi put, na ulazima su postavljeni ručni detektori metala i provodit će se nasumične kontrole. Ove dodatne sigurnosne mjere uvedene su nakon nedavnih terorističkih napada, uključujući napad nožem u Solingenu i pucnjavu u Münchenu, čije su mete bili izraelski Generalni konzulat i Dokumentacijski centar za povijest nacizma.

Šef Oktoberfesta, Clemens Baumgärtner, objasnio je kako je festival već dobro osiguran, ali da žele dodatno osigurati mirnu i sigurnu proslavu za sve posjetitelje. “Wiesn je već jako dobro osiguran, ali želimo najveću moguću sigurnost, stoga ćemo provoditi nasumične kontrole uz ručne detektore metala”, rekao je Baumgärtner.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann izjavio je da iako nema konkretnih prijetnji, rizik od islamističkog terorizma općenito ostaje visok. Pristup festivalu već dugi niz godina zabranjen je automobilima, a okolno područje je zatvoreno iz preventivnih razloga.
 

Foto: Berlinskimagazin

Oktoberfest, koji je prošle godine privukao 7,2 milijuna posjetitelja, ove će godine trajati od 21. rujna do 6. listopada. Otvorenje je održano u golemom šatoru obitelji Schottenhamel, gdje je održano i tradicionalno načinjanje prve bačve piva.

Oktoberfest seže u povijest do 1810. godine, kada su u čast vjenčanja bavarskog prestolonasljednika Ludwiga i Therese von Saxen-Hildburghausen organizirane konjske utrke. Ovaj događaj na livadi u blizini Münchena postao je toliko popularan da se počeo redovito održavati pod nazivom “Oktoberfest”, a s vremenom je početak festivala pomaknut na rujan zbog ugodnijih vremenskih uvjeta.

S vremenom su festivalske svečanosti počele okupljati sve više ljudi. Prošle je godine privukao je više od sedam milijuna posjetitelja koji su popili 6,5 milijuna litara piva. Cijene nisu zanemarive – ove godine velika krigla piva na Oktoberfestu 2024. je između 13,60 eura i 15,30 eura.

Foto: Berlinskimagazin

Između Bavarske i Hrvatske je veliko prijateljstvo i važno je da budu zajedno u Europi gdje situacija danas nije više ista kao prije zbog rata u Ukrajini, a ima puno mogućnosti za produbljivanje suradnje.

Više od sto sinjskih alkara i alkarskih momaka na čelu s tajnikom Alkarskog viteškog društva Sinj Ivanom Nasićem, 2023.godine u parlamentu je primio počasni konzul RH u Passau Konrad Kobler, koji im je pričao o svemu s čime se u Bavarskoj nose.

Foto: Berlinskimagazin

Tada im se obratila i ministrica Kaniber riječima “dragi moji Sinjani, cila cvatem, srce mi kuca što ste došli na u Bavarsku da predstavite najljepšu zemlju na svijetu”, poručujući i da će “svatko tko poštuje svoje korijene biti jači u svijetu”, piše Berlinski magazin.

Potom su Generalni konzul u Münchenu Vladimir Duvnjak i tajnik alkarskog društva Nasić otkrili da je iz Münchena stigla i inicijativa da Alkari sudjeluju ove godine i u povorci na Oktoberfestu.

Bili su to plodonosni razgovori uslijed kojih je došlo do današnjeg nastupa Viteškog alkarskog društva iz Sinja u Münchenu na Oktoberfestu 2024. U svečanoj procesiji sudjelovala su i još dva hrvatska društva, Kulturno umjetničko društvo Posavina i Karlovačka građanska garda.

Generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak naglasio je, nakon svečanog mimohoda, kako je svima skupa neobično drago da mogu biti prisutni na ovako lijepom događaju, ovoj procesiji. Ovo nije samo bavarski niti njemački događaj, to je jedan globalni događaj koji se prati diljem svijeta.

Voditeljica ispostave HTZ-a u Münchenu Nera Miličić naglasila je da su na današnjoj procesiji na ulicama Münchenu nazočili ljudi, turisti iz cijelog Svijeta. Ovo je jedna izvrsna promidžba Hrvatske ne samo za bavarsko i njemačko tržište već i šire.

Posebno smo ponosni da su prisutne danas tri naše udruge. Viteško alkarsko društvo iz Sinja, Kulturno umjetničko društvo Posavina i Karlovačka građanska garda. A time poseban naglasak stavljamo na promidžbu kontinentalne Hrvatske, turističke Hrvatske i naše kulturne baštine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije