Jedna od najsušnijih pustinja

VIDEO Sahara je poplavljena prvi put u pola stoljeća. Pogledajte zadivljujući prizor koji se rijetko viđa

Screenshot/YouTube/Guardian
15.10.2024.
u 16:39

U samo dva dana na jugoistoku Maroka pala je količina kiše veća od godišnjeg prosjeka, napunivši jezero koje je desetljećima bilo suho

Jedna od najsušnijih pustinja na svijetu, Sahara, doživjela je neviđene poplave nakon što su intenzivne kiše pogodile jugoistočni Maroko. Ovo je prvi put u nekoliko desetljeća da je ovaj pustinjski krajolik iskusio toliku količinu oborina, pretvarajući pješčane dine u pejzaž ispunjen jezerima.

Sahara obično primi samo nekoliko centimetara kiše godišnje, a pljuskovi u kasno ljeto vrlo su rijetki. Međutim, početkom rujna niskotlačni sustav prešao je preko sjeverozapadne Sahare, donoseći intenzivne kiše koje su trajale dva dana. Prema preliminarnim podacima NASA-e, u nekim dijelovima regije palo je čak 20 centimetara oborina.

U pustinjskoj regiji Errachidia zabilježeno je gotovo osam centimetara kiše u samo dva dana, što je više od četiri puta više od prosječne količine oborina za cijeli rujan. "Prošlo je od 30 do 50 godina otkako smo imali toliko kiše u tako kratkom vremenu", kazao je Houssine Youabeb iz marokanske meteorološke agencije. 

Dok je većina kiše pala na rijetko naseljena udaljena područja, nešto je palo na marokanske gradove i sela uzrokujući smrtonosne poplave prošlog mjeseca, u kojima je poginulo više od desetak ljudi, javlja CNN. Neke od najdramatičnijih slika stižu iz pustinjskog mjesta Merzouga, gdje je rijetka poplava urezala nova jezera u pješčane dine. Kiša je također napunila jezera koja su inače suha, poput jednog u Nacionalnom parku Iriqui, najvećem nacionalnom parku u Maroku. 

Inače, Sahara, koja je s 9,4 milijuna četvornih kilometara najveća vruća pustinja na svijetu, proteže se kroz desetak zemalja u sjevernoj, središnjoj i zapadnoj Africi. Uporne suše bile su problem u mnogima od tih zemalja jer su ekstremni vremenski uvjeti u porastu zbog globalnog zagrijavanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije