SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao, kamate Feda ostaju nepromijenjene

02.05.2024.
u 07:39

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon što su čelnici američke središnje banke ostavili kamatne stope nepromijenjene jer ove godine nije bilo napretka po pitanju smanjenja inflacije.

Dow Jones ojačao je 0,23 posto, na 37.903 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 5.018 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 15.605 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

Indeksi su u jednom trenutku osjetno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da daljnje povećanje kamata nije izgledno.

No, ubrzo su indeksi izgubili te dobitke jer nitko ionako već dulje vrijeme nije spominjao mogućnost daljnjeg povećanja kamata.

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši najkasnije od lipnja.

No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali.

Osim Feda, u fokusu ulagača ovih su dana kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 310 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 6,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije mjesec dana očekivao rast zarada za 5,1 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?