RAT U UKRAJINI

Zelenski predstavio plan pobjede, ima pet točaka i tri tajna dodatka. Otkrio i rok za kraj rata

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/3
16.10.2024.
u 13:30

Ako Putin ostvari svoje sumanute geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti ogroman dojam za druge potencijalne agresore, osobito u zaljevskoj regiji, Indo-pacifičkoj regiji i Africi, da ratovi agresije mogu biti profitabilni za njih," rekao je Zelenski

Predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je u parlamentu dugo raspravljani plan pobjede nad Rusijom, iako su neki dijelovi ostali povjerljivi. Prijedlog se sastoji od pet točaka: poziv da se pridruži NATO-u, obrambeni aspekt, odvraćanje ruske agresije, gospodarski rast i suradnja te sigurnosna arhitektura nakon rata.

Plan u sebi sadrži tri tajna dodatka koji su podijeljeni s međunarodnim partnerima, piše Kyiv Independent. Čelnik vladajuće stranke u parlamentu David Arakhamia kazao je kako će tajni dijelovi dokumenta biti predstavljeni čelnicima parlamentarnih stranaka. "Ako plan dobije podršku, možemo završiti rat najkasnije do sljedeće godine," rekao je Zelenski u parlamentu u prisutnosti vrhovnog zapovjednika Oleksandra Sirskoja, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova te brojnih zapadnih diplomata.

Ukrajinski poziv da se pridruži NATO-u stavljen je na vrh popisa plana ukrajinskog predsjednika. Naime, Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje u rujnu 2022., ali još nije dobio jasan signal od saveznika. "Razumijemo da je članstvo u NATO-u pitanje budućnosti, a ne sadašnjosti," rekao je Zelenski. No, dodao je da bi poziv koji bi se ponudio odmah pokazao Putinu pogrešnost "njegovih geopolitičkih kalkulacija."

"Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može zaštititi naš zajednički način života", dodao je Zelenski. Druga točka plana ukrajinskog predsjednika naglašava potrebu da se rat prenese na ruski teritorij, poput prekograničnog upada u Kursku koje su pokrenute početkom kolovoza jer bi to spriječilo stvaranje mogućih tampon-zona na ukrajinskom teritoriju. Ova točka također poziva na ukidanje ograničenja na dalekometne napade u Rusiji, dodatne isporuke dalekometnih sposobnosti i zapadnu podršku u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Dodatna podrška u izgradnji ukrajinskih kopnenih snaga, zračne obrane, investicija u obranu, obavještajna pomoć i druga vojna pomoć pomoći će u jačanju Ukrajine i odvraćanju ruskog stanovništva od njihove "ratne ideologije", rekao je predsjednik. Treća točka odnosi se na nenuklearno odvraćanje i uključuje tajni dio dokumenta koji nije predstavljen javnosti. Ukrajina predlaže "sveobuhvatni paket nenuklearnog strateškog odvraćanja na svom teritoriju" koji bi zaštitio zemlju od buduće agresije. Taj članak je detaljno objašnjen čelnicima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije.

Četvrti dio se odnosi na korištenje ukrajinskih prirodnih resursa, poput urana, titana i litija, koji predstavljaju gospodarski potencijal rasta za Kijev i Europske unije. Navedeno je kako Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkim investicijama i korištenju tih resursa s EU-om i SAD-om. Taj dio također poziva na pojačavanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se oslabila njezina sposobnost da održava svoju agresiju. Četvrti dio također sadrži tajni dio koji je podijeljen sa zapadnim partnerima. Posljednja točka prijedloga se odnosi na ukrajinsku sigurnosnu arhitekturu nakon rata. Zelenski je kazao da Ukrajina ima veliku i iskusnu vojnu silu koja može ojačati NATO i sigurnost europskog kontinenta. "Ako se partneri slože, tada nakon rata predviđamo zamjenu određenih američkih vojnih kontingenata stacioniranih u Europi s ukrajinskim jedinicama," rekao je Zelenski.

"Ako Putin ostvari svoje sumanute geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti ogroman poticaj za druge potencijalne agresore, osobito u zaljevskoj regiji, Indo-pacifičkoj regiji i Africi, da ratovi agresije mogu biti profitabilni za njih," rekao je Zelenski te je napomenuo kako Putinova "koalicija kriminalaca" sada uključuje Sjevernu Koreju, koja nije samo osigurala oružje, već i osoblje za ruske tvornice i vojsku. "Ovo je, zapravo, sudjelovanje druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije", dodao je i istaknuo kako Rusija dobiva podršku i Irana i Kine. "Moramo provesti plan pobjede kako bismo prisilili Rusiju da bude na mirovnom summitu i spremna okončati rat", naveo je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije