Znanstvenici su kvasac, koji su ljudi tisućljećima koristili kako bi spravili razna alkoholna pića, uspjeli upotrijebiti kako bi proizveli kanabinoide; kemikalije koji su glavni nosioci fiziološkog djelovanja kanabisa i koji marihuani daju svoja ljekovita svojstva, ali i ona koja korisnicima omogućuju dodire s drugim vrstama realnosti, piše Nature.
Tako su stručnjaci uspjeli šećer koji se nalazi u pivskom kvascu (saccharomyces cerevisiae), naziva galaktoza, pretvoriti u tetrahidrokanabinol (THC), glavnu psihoaktivnu tvar kanabisa. Nakon toga su izmijenjeni kvasac pretvorili u kanabidiol (CBD), još jedan veliki kanabinoid koji u posljednje vrijeme privlači pažnju javnosti zbog svojih potencijalnih terapeutskih prednosti, poput njegovog djelovanja protiv anksioznosti i boli, prenosi Index.hr.
Znanstvenici se nadaju da će ovaj proces fermentacije omogućiti jeftiniju, učinkovitiju i pouzdaniju proizvodnju THC-a, CBD-a i drugih rijetkih kanabinoida, od klasične proizvodnje biljnim putem, odnosno uzgoja na biljnoj bazi.
Craft trava
Sintetički biolog Jay Keasling sa Sveučilišta Californija i njegov tim modificirali su nekoliko gena iz pivskog kvasca s. cerevisiae te im dodali još gena iz 5 vrsta bakterija i iz biljke kanabisa. Trebalo im je sveukupno 16 genetskih modifikacija kako bi transformirali galaktozu u THC ili CBD. Proizveli su oko 8 miligrama THC-a po litri te manje razine CBD-a.
Bolje su biljke
No, neki znanstvenici smatraju kako fermentacija kvasca možda ipak nije najbolji način za proizvodnju kanabinoida. Kompanija Trait Biosciences, sa sjedištem u Torontu, bavi se genetskom modifikacijom kanabisa kako bi za industriju pića proizvela kanabinoide topljive u vodi. Oni također rade na poboljšanoj učinkovitosti proizvodnje, odnosno na tome da svaki dio tkiva biljke, a ne samo njene žlijezde koje inače luče kanabinoide, stvaraju tu aktivnu tvar.
"Sve što napravite u kvascu, možete učiniti i u biljci samoj; s većom čistoćom i učinkovitošću", rekao je Ronan Levy, voditelj razvoja kompanije Trait Biosciences.