Izaberite najbolje

5 savjeta za kupnju ukusnih rajčica

rajčica
02.07.2016.
u 12:52

Rajčice su odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?

Većina voća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljnenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi po dolasku u trgovinu. Uključite sva osjetila i naučite prepoznati kvalitetne plodove. 
 
1. Neoštećena crvena koža ploda

Ima li rajčica duboko crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nedozreli plod, koji ima pretvrdu strukutru i nedefiniran okus. Čuvajte se i rajčica s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo truliti. 

2. Pomirišite ih 
Još bolji indikator od izgleda rajčice je njen miris. Duboko udahnite i pomirišite njenu stabljiku. Osjećate li jaku aromu rajčice, zemlje i vrta, pogodili ste jackpot. Nedostatak mirisa, pak, upućuje i na manjak okusa u plodu, pa takve rajčice možete kupiti samo za ukras. 

3. Stisnite ih 
Zrela i kvalitetna rajčica najbolje prepoznaje po opipu: ona je dovoljno čvrsta da ju možete stisnuti bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrda za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o rajčici koja će se vrlo skoro pokvariti. 

4. Kupite samo ono što možete dodirnuti 
Izbjegavajte kupnju rajčica u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dozvoljeno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima. 

5. Pravilno ih pohranite
Želite li ukusan plod, potražite na deklaraciji frazu: dozrela na stabljici, ili kupite rajčice od pouzdanih domaćih uzgajivača. Rajčice će imati bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u hladnjak ih stavite samo ako ih planirate termički obraditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?