Ako još niste probali ovaj najslavniji među slavnim kolačima, pravo je vrijeme da to učinite sada!
Donosimo jednostavan recept za bijeli anđeoski kolač koji možete jesti sami, s dodatkom tučenog vrhnja, s omiljenim jagodama, čokoladom... Odabir je na vama!
SASTOJCI:
- 12 bjelanjaka (sobne temperature)
- 1 1/2 vinskog praška za pecivo (možete zamijeniti s 2 žličice octa ili limunovog soka)
- prstohvat soli
- 1 šalica šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 teaspoon ekstrakta badema
- 1 šalica brašna
- 1 šalica šećera u prahu
PRIPREMA:
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte sol i vinski prašak za pecivo (ili zamjenu).
Polako u bjelanjke umiješajte i šećer. Dodajte ekstrakte vanilije i badema.
Važno je da sve sastojke dodajte polako i polako ih umiješate u bjelanjke.
Brašno i šećer u prahu dodajte na kraju i ne miksajte već umiješajte ručno.
Smjesu ulijte u kalup za kuglof i pecite oko 45 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se hladi oko sat vremena. Lagano nožem prođite rub kolača i nježnog ga izvadite iz kalupa.
Poslužite ga uz jagode ili neko drugo voće, tučeno vrhnje ili omiljenu kremu, a može se jesti i bez ikakvih dodataka.
M. P.