Međugorje ispunili hodočasnici iz cijelog svijeta, bliži se i Molitveni festival mladih

Apeli za mir iz Međugorja postali su svakodnevica, cijeli svijet danas tu pronalazi potrebnu utjehu

24.07.2024.
u 20:17

Danas smo uglavnom sve dobro zaboravili, a zlo nadire sa svih strana. Stoga ne iznenađuju riječi vidjelaca da Blažena Djevica Marija kao nikad u ove 43 godine poziva na molitvu

Od ukazanja u Međugorju prošle su 43 godine, a događaji koji su se u malenom selu u Hercegovini zbili u lipnju 1981. godine i dalje su predmet koji zaokuplja javnost, piše Večernji list BiH.

Kako god se na taj događaj gledalo, međugorski fenomen ide dalje i protivnicima, i vanjskim i unutarnjim, svakodnevno pokazuje svoju snagu s tisućama, desecima tisuća vjernika iz cijelog svijeta koji ovdje dolaze, a koje je naša kamera zabilježila ovih dana u jeku najvećih vrućina. Bliži se i Molitveni festival mladih u Međugorju, poznat kao Mladifest, a trajat će od 1. do 6. kolovoza. Očekuje se više od 50 tisuća mladih, više od 500 svećenika.

Ratovi prijete eskalacijom

Mladifest je 1989. utemeljio fra Slavko Barbarić. Prvi susreti su se, kako podsjeća HKM, sastojali od predavanja za mlade koja su u šatoru pokraj međugorske crkve održavali hercegovački franjevci, zatim na Brdu ukazanja, na Križevcu i tijekom višesatnog klanjanja navečer u crkvi. - Tko zaboravlja dobročinstva roditelja, djece, muža, žene, taj ne može naći razloga zašto bi im zahvalio, a ako ne zahvaljuje, uzrokuje nemire i nerede. Svi sukobi u obiteljima, svaka rastava i svako drugo zlo počinje u onome trenutku kad postanemo slijepi za dobro jedni prema drugima, a previše vidimo ono što nije dobro. Tko zaboravlja dobro, taj ne može ni praštati drugima ni ljubiti druge - govorio je fra Slavko. Fra Slavko je preminuo na početku milenija, 2000. godine, a njegove riječi kao da su bile proročke. Danas smo uglavnom sve dobro zaboravili, a zlo nadire sa svih strana. Stoga ne iznenađuju riječi vidjelaca da Blažena Djevica Marija kao nikad u ove 43 godine poziva na molitvu. I poruke koje vidioci prenose išle su uglavnom u smjeru poziva na molitvu za mir, u doba ratova koji su prisutni i koji prijete eskalacijom na cijeli svijet. Zanimljivo je da se u javnosti taj poziv na molitvu uglavnom ignorirao, međutim, poruke su došle do ljudi. Na poruke mira referirao se pred obljetnicu ukazanja i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

- Izgleda da je taj poziv molitve za mir uvijek aktualan, nažalost, u našem svijetu, ali ne trebamo se predavati. Treba uvijek moliti. I Gospa nas poziva na tu molitvu i treba se odazvati i moliti za mir, da Gospodin dadne svoj mir. Ja volim uvijek reći da postoji razlika u miru. Postoji jedan mir koji svijet razumije i prihvaća, a postoji mir koji Bog daje. Isus upravo govori o tom miru koji on daje, da nam nitko ne može oduzeti taj mir bez obzira na to koliko je ratova i nemira u svijetu. Mi upravo molimo za taj mir, da taj mir vlada u svakome srcu i po tome miru da se uspostavi mir među narodima i mir među pojedincima da svi ljudi mogu lijepo živjeti u miru - njegove su riječi. Ovih dana u Međugorju opet vidimo rijeke hodočasnika. Postoji, očito, nešto što ih privlači i što ih tjera da ovdje dolaze i uvijek se iznova vraćaju. Otac Gabriele Amorth, jedan od najpoznatijih egzorcista na svijetu, svojedobno je kazao kako se Gospa u Međugorju ukazala posebno da vrati svijet Bogu. - Bog nam je dao Mariju kao posljednju priliku da spasimo čovječanstvo - istaknuo je. A s posebnom pozornošću prati se ono što Vatikan govori i piše o Međugorju. U Hercegovini je još puno otvorenih rana i kako god se fenomeni i slučajevi završili, dugo i bolno će zarastati te rane jer su se unutar crkvenih vlasti stvorili teški prijepori koji su rezultirali raznim mjerama koje su zatvorile put nekom snažnijem dijalogu. Vatikan bi u svemu tome mogao odigrati bitnu ulogu, a Međugorje bi moglo biti melem na brojne rane. Prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández na predstavljanju novih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena prije dva mjeseca, među ostalim, govorio je i o Međugorju. Kazao je da o Međugorju još ništa nije zaključeno, ali da se s normama koje su donesene može lakše ići prema naprijed i doći do zaključka.

Vatikan prati situaciju

- U mnogim slučajevima ti su se fenomeni razvijali dobro i redovitim tijekom. Nekada se fenomenom lako može upravljati, nema problema, ima pozitivnih plodova: tako se dogodilo u većini svetišta.

Mnoga svetišta koja posjećuju vjernici izvorno su imala slično iskustvo. Nikada nije bilo deklaracije, ni od biskupa ni od Dikasterija, ni od koga i one su rasle redovitim tijekom bez ikakvih problema kao pučka pobožnost.

Ukratko, da bi neka dobra pojava rasla, nije potrebna deklaracija o nadnaravnosti. U slučaju Lourdesa, Fátime, Guadalupea, ogromni rast nije ovisio o deklaraciji nadnaravnosti - istaknuo je među ostalim. Priča ide dalje, uglavnom u pozitivnom smjeru jer je Međugorje danas najveća ispovjedaonica svijeta, mjesto gdje se pričesti najviše ljudi, mjesto u kojem mnogi pronalaze mir, a poruke koje prema tvrdnjama vidjelaca šalje Blažena Djevica Marija sadrže univerzalnu poruku o miru koji nam je prijeko potreban. Zanimljivo je da se već dugo ne gleda samo obljetnica ukazanja ili blagdan Velike i Male Gospe, Božić i Uskrs, vjernici su tu čitavu godinu i tu pronalaze svoj spokoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?