Benzin u Angoli 0,029 eura, Hong Kongu 2,943 eura. U BiH je 1,24 eura, ali najavljeno i poskupljenje

gorivo
Dusko Jamamaz/PIXSELL/Ilustracija
24.09.2024.
u 16:53

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom jer se trgovci nadaju jačanju potražnje nakon što je Američka središnja banka smanjila kamatne stope, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva. Podršku cijenama pružila je i eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon eksplozija tisuća “pagera” diljem Libanona.

Trgovci se boje da bi ova eskalacija sukoba mogla poremetiti opskrbu s Bliskog istoka, gdje se proizvodi trećina svjetske nafte. S druge strane, značajniji rast cijena nafte sprječava slabost kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika “crnog zlata”, prenosi HRT. Nova izvješća pokazala su da je prerada nafte u kineskim rafinerijama u kolovozu usporila peti mjesec zaredom, a usporili su i industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Cijene diljem svijeta znatno variraju. Najjeftinija litra benzina na svijetu je u Angoli, gdje stoji svega tri eurocenta (0,029 eura). U Egiptu stoji 0,279 eura, a u Venezueli 0,031 euro. Europske države dominiraju vrhom liste pa su, uz Hong Kong, Monako, Island, Lihtenštajn i Nizozemska u top pet zemalja po cijeni litre goriva. Pa tako cijena benzina 95 u Hong Kongu košta 2,943 eura, Monaku 2,130 eura, Islandu 2,019 eura, Lihtenštajna 1,922 eura te Nizozemske 1,893 eura. Prosječna cijena benzina 95 u Bosni i Hercegovini jučer je iznosila 2,44 KM, odnosno 1,24 eura. Znatno više od Angole ili Egipta, ali i jeftinije od Hong Konga i Monaka. Nažalost, stiže loša vijest za bh. vozače.

Naime, zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim burzama, na benzinskim postajama u BiH u idućim danima očekuju se više cijene goriva za pet feninga po litri. Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je kako se idućih dana očekuje poskupljenje goriva jer je, kako kaže, došlo do rasta cijene nafte na svjetskim burzama. - Očekujemo da će cijene biti više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih prerađevina - rekao je Bečarević za Nezavisne. Ističe kako je vrlo teško prognozirati što će se događati u idućem razdoblju jer se cijene na svjetskim tržištima konstantno mijenjaju. Milovan Bajić, potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore Republike Srpske i direktor Krajinapetrola, rekao je za Nezavisne da se u idućim danima očekuju poskupljenja na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj. - Dolazi do rasta ulaznih cijena goriva, tako da nas sljedećeg tjedna očekuju više cijene - izjavio je Bajić.

Koliko je tržište nafte nestabilno i podložno različitim utjecajima, govori podatak od prije dva tjedna. Naime, terminske cijene nafte Brent tad su potonule gotovo 10 posto, zaronivši na najniže razine od kraja 2021. godine te je cijena bila na razini 72 $/bbl. Glavni razlog? Trgovci se boje da će zbog sporog rasta svjetskog gospodarstva oslabjeti potražnja za “crnim zlatom”. Nakon što su cijene nafte pale u kolovozu, na početku rujna nastavljen je njihov negativni trend. Svi posljednji podaci pokazuju da se usporava rast američkog gospodarstva, a ni kinesko ne raste toliko brzo koliko su analitičari očekivali početkom godine. Gospodarstvo eurozone također raste sporo.

Za dva mjeseca OPEC će morati donijeti još jednu sudbonosnu odluku. Ako želi više cijene nafte 2025., morat će učiniti mnogo više od odgađanja dodatne proizvodnje od gotovo dva milijuna barela dnevno koju su odredili do kraja sljedeće godine. Morat će potpuno smanjiti proizvodnju. Bez obuzdavanja proizvodnje prijete daljnji padovi cijena. Taktički gledano, OPEC također šalje najgoru moguću poruku tržištu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije