Vojkovići

’Bh. Alcatraz’ otvoren prije 4 godine, još ni jedna žena nije služila kaznu

zatvor
Pixabay
20.09.2024.
u 16:29

Kamen temeljac za izgradnju zatvora postavljen je 2006., a svečano otvoren tek 2020. Međutim, ni jedna žena još nije smještena u ovaj objekt. Razlog tome su nedovoljni uvjeti unatoč činjenici da je projekt koštao više desetaka milijuna maraka.

Radi se o Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH smještenom u Vojkovićima, Istočno Sarajevo, poznatom kao “bh. Alcatraz”. Iako su uloženi veliki iznosi novca, problemi se i dalje rješavaju. Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ukazao je na ovu situaciju raspitujući se koliko žena je izdržavalo zatvorsku kaznu u ovom zavodu od njegova otvaranja.

- Od otvaranja državnog zatvora prije više od četiri godine ni jedna osuđena žena nije služila kaznu u ovom objektu. Razlog? Ne postoje uvjeti. Tek se sada radi adaptacija da bi se omogućio ženski dio zatvora. Kamen temeljac postavljen je 2006., izgradnja je počela 2007. pa je nastavljena 2014., a u 2024. još uvijek se čeka završetak adaptacije pa da u upotrebi bude i ženski dio zatvora - istaknuo je Magazinović. Nedavno je dobio odgovor od Vijeća ministara BiH u kojem se navodi da se trenutačno vrši adaptacija prostora u paviljonu A za potrebe smještaja zatvorenica.

- Potrebno je izvršiti adaptaciju postojećih prostorija, uključujući građevinske radove i izmjenu elektro i vodoinstalacija, kako bi se stvorili zakonom propisani uvjeti za boravak ženske populacije - stoji u odgovoru. Unatoč osnivanju Zavoda, do danas ni jedna žena nije služila kaznu u “bh. Alcatrazu”. Nekoliko njih još čeka na to. - Prema podacima iz akta Ministarstva pravosuđa BiH od 15. srpnja 2024., ovo ministarstvo po ugovorima s entitetskim kazneno-popravnim zavodima trenutačno plaća troškove smještaja zatvorenicima ženskog spola kojima je presudio Sud BiH, od kojih je u KPZ Istočno Sarajevo smještena jedna, a u KPZ Tuzla četiri zatvorenice i jedna pritvorenica - navodi se. Siniša Perković, upravnik Zavoda, potvrdio je da su blizu stvaranja uvjeta za smještaj žena.

- Nadamo se da će to biti brzo, za nekoliko mjeseci - rekao je Perković za Nezavisne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?