Postignut dogovor

BiH konačno kreće na put ka članstvu u Eurotransplantu: Brojni će imati veće šanse za izlječenje

operacija
ilustracija
30.01.2024.
u 08:10

Postignut je dogovor entitetskih ministara zdravstva i ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine o upućivanju pisma namjere namjeri pristupanja BiH Eurotransplantu, čime BiH konačno kreće na svoj put ka članstvu u Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa, priopćio je državni zastupnik Saša Magazinović čija je zastupnička incijativa kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu usvojena na sjednici Parlamenta BiH u lipnju 2022. godine.

- To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji, napisao je Magazinović na svom Facebook profilu.

Članovi Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac i predstavnik Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, sastali su se jučer kako bi razmotrili najznačajnija pitanja oblasti zdravstva u BiH.

Članovi Konferencije podržali su aktivnosti koje je vodilo Ministarstvo civilnih poslova na osiguranju suglasnosti za priključenje Bosne i Hercegovine Eurotransplantu i suglasili su se da Ministarstvo uputi pismo namjere međunarodnoj mreži kojim će se iskazati interes Bosne i Hercegovine za pristupanje, uz naznačivanje nadležnosti u ovoj oblasti unutar Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije