Bez dizanja i čekanja. Možete jesti toplo ili hladno, puniti čime vama odgovara. Za kratko vrijeme štrudla je na stolu.
Sastojci
– čaša (200 ml) tečnog jogurta
– 400-500 grama brašna
– 1 vanilin šećer
– 2 kašike kristal šećera
– 1 prašak za pecivo
– 50 grama putera, otopljenog
– jaje za premazivanje
Priprema
Otopite puter, dodati jogurt, vanilin šećer i šećer. Dodavati brašno (pomiješano s praskom za pecivo)… malo po malo. Možda vam neće trebati 500 grama, piše coolinarika.
Dovoljno je da dobijete masu koja se neće lijepiti za ruke. Ako imate vremena ostavite 15 minuta da odstoji, a ako ne, odmah razvaljajte, mažite i zarolajte štrudlu.
Možete puniti po želji. Ja sam punila dzemom od jabuka i makom. Mak samo potopim u par kašika vrućeg mlijeka i par kašika šećera, da bude kompaktna smjesa, gusta, a maziva.
Oblikovanu štrudlu prije pečenja premazati jajetom. Ako želite da vam štrudle budu manje, podijelite masu na dva dijela. Ja sam ispekla dvije manje štrudle u tepsiju 20x30cm, na 180 stupnjeva 30 min., odnosno dok fino porumeni.