Ako u košari s voćem imaš poveću količinu jabuka, pripremi ovaj jednostavan, ukusan i efektan kolač. Trebat će ti nekoliko uobičajenih sastojaka koje sigurno već imaš u hladnjaku i smočnici te kalup za tortu ili pitu promjera 24 ili 26 cm.
Dok čekaš da se kolač ohladi, provjeri što je novog na blogu Samo jedan griz.
Sastojci:
125 g maslaca (ili ulja) sobe temperature
125 g šećera
3 jaja
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
1 jušna žlica mlijeka
ribana korica pola limuna
700 g jabuka
1 žlica marmelade od marelica
šećer u prahu za posipanje gotovog kolača
Priprema:
Uključiti pećnicu na 180 °C. Maslac, jaja i šećere pjenasto umutiti mikserom.
Dodati mlijeko, koricu limuna i brašno prosijano s praškom za pecivo. Sjediniti u glatku smjesu, prenosi gastro.24sata.hr.
Masu staviti u kalup obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i obložen krušnim mrvicama.
Jabuke oguliti, prerezati napola, izvaditi sredinu i narezati na ploške. Položiti na biskvitnu masu.
Staviti u pećnicu i nakon 35 minuta provjeriti čačkalicom. Ako čačkalica izađe suha, kolač je gotov.
Jabuke premazati marmeladom zagrijanom u mikrovalnoj pećnici.
Hladan kolač prije posluživanja posipati šećerom u prahu.
U slast!