Tikvica je mnogim damama omiljeno ljetno povrće koje pruža mogućnosti za brojne kulinarske eksperimente. Ovo se povrće u spiralizatoru može pretvoriti u niskokaloričnu verziju tjestenine koju potom možete poslužiti s povrtnim ili mesnim umakom.
Tikvice su vrlo ukusne kada se ispohaju, ispeku na roštilju, upotrijebe za pripremu slanih palačinki ili nadjenu mesom i termički obrade u pećnici. Imaju vrlo neutralan okus pa ih možete dodati čak i u osvježavajuće ljetne smoothieje, piše Zadovoljna.hr.
Od tikvica, sira, jaja i nešto vrhnja možete napraviti i ukusan složenac, koji se može jesti topao ili hladan, a koji će se sjajno sljubiti sa sezonskim salatama. Ispecite ga, podijelite na manje porcije, stavite u hladnjak i uživajte u njemu tijekom tjedna.
Sastojci:
3 tikvice
3 jaja
3 češnja češnjaka
200 g naribanog sira cheddara ili gaude
100 ml milerama
30 g naribanog parmezana
2 žlice maslaca
1 čajna žličica sušenog bosiljka
sol i papar po želji
svježi peršin za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Operite tikvice, dobro ih posušite i narežite na kolutiće debljine oko pola centimetra.
3. Pravokutni lim za pečenje namastite maslacem, pa u njega poslažite narezane komadiće tikvica.
4. Preko tikvica ravnomjerno pospite polovicu naribanog cheddara ili gaude.
5. U zdjeli istucite jaje, pomiješajte s parmezanom, mileramom, soli, paprom, sušenim bosiljkom i nasjeckanim komadićima češnjaka.
6. Prelijte smjesu preko tikvica i sira i stavite peći u pećnicu oko 25 minuta.
7. Izvadite smjesu iz pećnice, pospite ostatak sira i pecite još 5 do 10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ispeku do kraja.
8. Poslužite s listićima peršina i svježom sezonskom salatom. Dobar tek!