Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati s kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima. Naravno, mogu se jesti i sami, bez ičega.
Hayat.ba donosi recept za brzu varijantu, za uštipke kad nemamo kvasca – ni puno vremena da ih pripremamo.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 čaša kiselog mlijeka ili pavlake
- 1 kesica praška za pecivo
- 16 kašika brašna
- ulje za prženje
Priprema:
Prvo, dobro umututit jaja i kiselo mlijeko ili pavlaku. Dodati brašno i prašak za pecivo (najbolje je ova dva sastojka pomiješati prije) i izmiješati. Masa treba biti glatka, i malo gušća od smjese za palačinke.
Vaditi tijesto žlicom i pržiti na vrelom ulju – paziti na jačinu temperature, ne smije biti prejaka, ali ni slaba, jer ako je prejaka zagorjet će izvana a unutra će ostati sirova.